Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

NO Ine imenovao hrvatske članove Uprave, predlaže da bivši članovi ostanu bez otpremnine

Nadzorni odbor Ine sastao se poslijepodne kako bi razriješio dosadašnje i imenovao nove članove Uprave. Tri mađarska i tri hrvatska člana Uprave Ine morala su otići zbog plinske afere u kojoj je kompanija oštećena za više od milijardu kuna.
Sjednica Nadzornog odbora trajala je gotovo četiri sata. Nije bilo većih iznenađenja. Predsjednik Uprave Ine bit će Péter Ratatics, a druga dva člana predložena od strane MOL-a su Krisztian Pulay i Berislav Gašo.

Također, prihvaćena su tri nova člana Uprave koje je predložila hrvatska Vlada. To su Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko.

  • Prema neslužbenim informacijama, na sjednici nije bilo previše disonantnih tonova. Ono što je proteklih dana bilo u fokusu – pitanje otpremina za dosadašnje hrvatske članove Uprave koji su odbijali otići s funkcije jer su smatrali da nisu odgovorni za novonastalu situaciju – prema prijedlogu NO-a Ine oni će trebati uz sam odlazak iz Uprave otići i bez otpremnina, rekao je Mladen Sirovica u Dnevniku.
  • Što čeka Inu u narednom periodu, teško je prognozirati. Činjenica je da postoje neriješni vlasnički odnosi, da su stalna trvenja između Vlade i MOL-a da ova situacija s plinskom aferom sigurno nije doprinijela tom smirivanju. Vlada je najavila da će tražiti promjenu modela upravljanja Inom, no to će biti jedan dugotrajan proces s neizvjesnim završetkom, dodao je Sirovica.
  • Kad se donese odluka o vanjskom revizoru nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja. Ovo kako je bilo sada, ne može ostati ovako. U konačnici, INA je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela, rekao je danas premijer Andrej Plenković. (hrt.hr)