Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Popis kojem nitko ne vjeruje: Najbolji kadar dao je otkaz, popisivači su bili needucirani, kontrolori nemarni… Što sad?

Tijekom prošlogodišnjeg Popisa stanovništva očigledno je došlo do propusta prilikom prikupljanja te poslije u obradi podataka, ali Državni zavod za statistiku (DZS) i dalje ne odgovora na pitanja što se dogodilo i što će sada poduzeti.

Proizlazi da neće biti kontrolnih popisa ni drugih metoda provjere podataka pa ostaje upitno koliko je Popis vjerodostojan. Dosad se nije oglasila ni Vlada koja također snosi svoj dio odgovornosti, tim prije jer je usred priprema za Popis stanovništva, na što ukazuju bivši djelatnici DZS-a, odlučila promijeniti vodstvo Državnog zavoda. To je, pak, za sobom povuklo drugačiji pristup pripremama za Popis, ali i bilo okidač za odlazak znatnog broja iskusnog kadra.

Prije tjedan dana, kada su objavljeni podaci o nacionalnoj i vjerskoj strukturi stanovništva, odmah je zazvonio podatak da je katolika 78,97 posto, a prije deset godina bilo ih je 86 posto. Čudan je bio i podatak da ima 4,83 posto “ostalih kršćana”, a prije deset godina tako se izjasnilo 0,3 posto stanovništva.

Redovita predavanja
Demograf dr. Nenad Pokos s Instituta “Ivo Pilar” problem vidi u obučavanju popisivača. Smatra da pet dana online obuke nije bilo dovoljno za posao koji su popisivači trebali obaviti. – U Zakonu o popisu stanovništva 2001. godine bilo je propisano da u grupi za educiranje popisivača ne smije biti više od 25 osoba – kaže Pokos koji je i sam tada bio popisivač i navodi da je tjedan dana dolazio na predavanja. Sada, smatra, nisu bili dovoljno educirani, a zakazali su i kontrolori koji su morali uočiti nelogičnosti na popisnim listama koje su im dnevno dolazile. Cijeli članak donosi jutarnji.hr