Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Božinović čestitao Dan policije: Hrvatska policija je jamac sigurnosti RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputili su čestitku u povodu Dana policije, poručivši da sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i policije unutar toga nezaustavljivo se širi.

  • Hrvatska policija je jamac sigurnosti RH, svih naših građana i naših gostiju. Ona vuče korijene iz Domovinskog rata, kada je bila prva oružana snaga koja se suprotstavila agresoru u Domovinskom ratu i iz nje je proizašla i pobjednička hrvatska vojska. S time da su i policijske postrojbe pogotovo postrojbe specijalne policije bile u svim borbenim akcijama tijekom Domovinskog rata. Danas je hrvatska policija moderna policija, policija koja ostvaruje intenzivnu međunarodnu suradnju s obzirom na činjenicu da su sigurnosni izazovi s kojima se susrećemo ništa bitije različiti od onih s kojima se susreću policije naših partnerskih zemalja. Možemo biti ponosni na sve što je hrvatska policija postigla, rekao je ministar Božinović.
  • Hrvatska policija je rame uz rame sa svim naših partnerskim organizacijama kako u EU-u tako i širom svijeta. Rezultati koji su postignuti u svim segmentima rada – od organiziranog kriminaliteta, ratnih zločina, suzbijanja nezakonitih migracija, krijumčarenja osoba, sigurne turističke sezone – su najbolji otkako se vode statistike. Nemamo niti jedno nerazriješeno kazneno djelo ubojstva. Ali to nas ne smije poljuljati. Mi moramo nastaviti dalje da možemo odgovoriti svim modernim sigurnosnim izazovima i prijetnjama koje su međunarodnog karaktera, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.
    Jandroković: Policijski posao je častan poziv

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je svim policajcima i policajkama te djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Svetog Mihovila, poručivši da je policijski posao častan poziv.

  • Policijski posao je častan poziv koji hrvatski policajci obavljaju predano, profesionalno i požrtvovno i na kojem su svakodnevno izloženi opasnostima, rekao je Jandroković na početku saborske sjednice.
  • Iskreno im zahvaljujem na svemu što rade za sigurnost svih naših građana i naše domovine i neka ih prati sreća i zdravlje u daljnjem radu, poručio je predsjednik Sabora.

Svjedočite da se pitanje sigurnosti, na nacionalnoj i globalnoj razini, pokazuje kao sve važniji i kao sve složeniji izazov, a u njemu ste upravo vi najvažniji čimbenici. Sigurnost postaje prioritetna globalna politika, a uloga sustava unutarnjih poslova i posebice policije unutar toga nezaustavljivo se širi, navode u čestitki u povodu 29. rujna, Dana hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Ističu da se i u posljednjih godinu dana svijet nastavio suočavati s pojavom negativnih sigurnosnih scenarija, među kojima prednjači otvorena agresija na europskom tlu i posljedične krize koje izaziva te dodaju da se naš sustav i takvom razvoju događaja pravovremeno i efikasno prilagodio.

Za to ste prvenstveno zaslužni vi, djelatnice i djelatnici MUP-a, koji nove izazove u radu dočekujete otvorena uma i spremni na odgovore. O tome najbolje svjedoče rezultati vašega svakodnevnog rada u svim područjima sigurnosti: sprječavanju kažnjivih ponašanja, u području suzbijanja i otkrivanja kriminaliteta, sigurnosti prometa na cestama, sigurnosti državne granice, u području provedbe preventivnih aktivnosti, ali i u području istraživanja ostalih sigurnosnih događaja koji utječu na stanje sigurnosti u našoj zemlji, poručuje se u čestitki.

Upravo zbog stalno nadolazećih izvanrednih, kriznih okolnosti koje nas prate već treću godinu za redom, zahvaljujemo vam na vašoj požrtvovnosti i nepokolebljivoj ustrajnosti u radu te vam od srca čestitamo Dan policije i vašeg zaštitnika, svetog Mihovila. Uz profesionalne želje, sreću, mir i zdravlje želimo vam i u osobnim životima, poručili su potpredsjednik Vlade i resorni ministar Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Svečanost obilježavanja Dana policije počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Mirogoju kod Zida boli, na središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana te na krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. Svečana akademija održat će se u 11 sati u Policijskoj školi Josip Jović, uz prigodni program i glazbene izvedbe policijske klape Sveti Mihovil, a najzaslužnijima će se dodijeliti zahvalnice, priznanja i nagrade.

Druženje građana i plavaca, nakon dvogodišnje stanke, nastavlja se u subotu na Jarunu, a posjetitelji će moći vidjeti opremu i obučenost svih rodova hrvatske policije, doživjeti prevrtanje vozila u simulatoru, postati forenzičari na jedan dan, sudjelovati u očevidu, razgledati opremu i vozila svih ustrojstvenih jedinica policije te doznati kako i sami mogu postati dio plavaca. U programu je i tradicionalna utrka građana i policije. (hrt.hr)