Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nadzorni odbor Ine odabrao novu Upravu, Péter Ratatics novi predsjednik

‘Péter Ratatics dobro je upoznat s INA-inim poslovanjem, s obzirom na to da je prethodno bio član Uprave INA-e od 2011. do 2018.’, navodi se u priopćenju

Nadzorni odbor INA-e na današnjoj je sjednici odabrao novu šesteročlanu Upravu.

“Nadzorni odbor INA-e na današnjoj je sjednici primio na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave INA-e i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave. Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave INA-e imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine. Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske – Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

Péter Ratatics dobro je upoznat s INA-inim poslovanjem, s obzirom na to da je prethodno bio član Uprave INA-e od 2011. do 2018. Godine. Ratatics se pridružio MOL-u kao tek diplomirani student 2007. godine i ostvario je izvanrednu karijeru u tvrtki, brzo napredujući te stekavši ključno iskustvo u raznim područjima menadžmenta uključujući usluge kupcima, organizacijski razvoj, ljudske resurse i top administraciju. Njegove iznimne vještine vođenja dokazane su u brojnim prilikama, ponajviše njegovim bitnim doprinosom strateškoj transformaciji MOL Grupe pokrenutoj 2016. godine. Pokazao se i kao pionir ponovnog promišljanja i reforme segmenta usluga kupcima MOL Grupe, postigavši rast EBITDA-e s 358 milijuna dolara na 605 milijuna dolara između 2017. i 2021. godine. U 2019. godini primio je nagradu za mladog menadžera godine od strane prestižne Mađarske udruge menadžera. On je međunarodno priznati vrhunski menadžer sa sposobnostima da nastavi s transformacijom INA-e u regionalnog industrijskog lidera kroz kapitalna ulaganja i razvoj novih poslova s ​​visokim potencijalom povrata ulaganja, uz održavanje sigurne opskrbe tržišta plinom i gorivom. Magistrirao je tržište kapitala i korporativni menadžment na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti. Pod njegovim vodstvom do sada je bilo više od 25.000 zaposlenika u deset zemalja.
Krisztián Pulay pokazao se izvrsnim i u MOL-u i u INA-i u području upravljanja projektima i upravljanju investicijama u Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, kao i u razvoju Rafinerija i marketinga, a sada ima široki uvid u energetsku industriju. Nedavno je nadgledao pokretanje novog postrojenja za zeleni vodik u rafineriji Dunav, čime je obilježena ključna prekretnica u programu održivosti MOL Grupe. Trenutačno transformira poslovanje Rafinerija i marketinga kako bi kroz razvoj postalo održivije i profitabilnije. G. Pulay je imao različite menadžerske uloge unutar i izvan MOL Grupe, uključujući INa-u, s jakim naglaskom na upravljanje investicijama. Ima inženjersko i ekonomsko obrazovanje, a stekao je magisterij inženjera strojarstva na Sveučilištu tehnologije i ekonomije u Budimpešti, kao i magisterij inženjera-ekonomista na Sveučilištu Corvinus u Budimpešti.
Berislav Gašo vrhunski je menadžer MOL Grupe s jakim međunarodnim iskustvom u obrazovanju i profesionalnim iskustvom. Rođen je i odrastao u Njemačkoj, a roditelji su mu hrvatskog podrijetla. Sebe opisuje kao kombinaciju „hrvatskog hardvera i njemačkog softvera”, s jasnom sposobnošću da doprinese Upravi INa-e uz savršeno razumijevanje lokalnog konteksta i vrhunski pedigre u upravljanju. Gašo je izvršni potpredsjednik Istraživanja i proizvodnje MOL Grupe i jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u tvrtki. Prije dolaska u MOL Grupu pet godina proveo je u Europskoj naftnoj praksi McKinsey&Company koju je napustio kao mlađi partner. Dr. Gašo je diplomirani inženjer strojarstva, ekonomije i poslovne administracije. Studirao je na Tehničkom sveučilištu u Münchenu (TUM), Istraživačkom sveučilištu Massachusetts (MIT), Sveučilištu St. Gallen (HSG) i Poslovnoj školi Harvard (HBS).

MOL Grupa izabrala je neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih rukovoditelja za Upravu INA-e. Ako bismo analizirali njihove sposobnosti, poruke su vrlo jasne. G. Gašo je jedan od vodećih stručnjaka za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina, što označava predanost očuvanju sigurne opskrbe naftom i plinom. Gospodin Pulay je stručnjak za upravljanje investicijama, što označava predanost daljnjem razvoju INA-e kroz ulaganja. G. Ratatics stručnjak je za poslovni razvoj, sposoban ostvariti cjelokupnu strategiju izgradnje tvrtke u regionalnog industrijskog lidera”, navode u priopćenju. (rtl.hr)