Aktualno OG sada Ogulin

Stožer CZ- prati se stanje, preventivno se pune vreće s pijeskom, a Hrvatske vode ne očekuju veće probleme

Zbog naglog porasta vodostaja Dobre, u podne je, u prostorijama ogulinskog HGSS-a, održana sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Tijekom sjednice, članovi Stožera razmatrali su izvješće o trenutnoj situaciji na terenu, a govora je bilo i o planu aktivnosti za predstojeće razdoblje.
Između ostalog, rečeno je da stanje gotovo identično onome otprije 10-ak dana, kada je Dobra poplavila već uobičajene prometnice i dijelove našeg grada.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je istaknuo kako je u kratko vrijeme zabilježen nagli porast vodostaja rijeke Dobre. Iz Hrvatskih voda su oprezni, ali smatraju da na našem području ne bi trebalo biti većih problema. Direktor ogulinskog Vodovoda i kanalizacije  Bojan Prebežić je, kao parametar, istaknuo izvorište Zdiška, gdje je količina vode identična onoj od prije 10 -ak dana. Naglasio je da je vodu za piće i dalje na području Ogulina i Drežnice potrebno prokuhavati, jer je uslijed velikih količina oborine došlo do zamućenja na izvorištima.

Zbog velike količine oborine koja je pala i još pada u Gorskom kotaru, redovito se prati i protok Dobre na mjernoj postaji Luke u Vrbovskom. Osim toga, ogulinskoj Dobri probleme stvara i pritok Vitunjčice, u koju se slijeva voda s područja Jasenka i okolnih brdskih područja.

Tijekom sastanka, direktor HE Gojak Milan Sabljak,  napomenuo je da se uz trend porasta, vodni val Dobre ponaša identično kao i prije 10-ak dana. Dakle, Dobra je trenutno u porastu, dok na Zagorsku Mrežnicu količina oborina nije značajnije utjecala. Istakao je da su u HE Gojak svi agregati ispravni i rade punim kapacitetom.

Žurne službe su u pripravnosti. Vatrogasci su, uz pomoć djelatnika SKG-a, počeli s preventivnim punjenjem vreća, a uz pomoć koordinatora na terenu, donosit će se odluke o potrebi obrane ugroženih površina i kućanstava. Članovi ogulinske Stanice HGSS-a su u stanju pune pripravnosti, kao i mehanizacija karlovačke tvrke Aquaterm za eventualni odvoz naplavina iz Đulinog ponora.

Članovi ogulinskog Stožera civilne zaštite će i u narednim satima budno paziti na razvoj situacije, a o svim eventualnim promjenama na vrijeme će, putem medija, izvijestiti javnost.