Aktualno OG sada Ogulin

Predstavljanje knjige Emilije Kovač u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin poziva vas večeras  u 19 sati na predstavljanje knjige “Slike: na dah” ili “Images: Breath-held” Emilije Kovač, jedne od najistaknutijih i najnagrađivanijih književnica čakovačkog književnog kruga.

Knjiga “Images: breath-held” prijevod je poetskog romana “Slike: na dah”, a na engleski ga je prevela Ogulinka Alma Keser-Brozović, prevoditeljica i profesorica u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin. Iz recenzije dr. sc. Đurđice Garvanović-Porobije, ovo nije samo klasični roman, ovo je roman koji “kliže iz poetskog diskurza u poetiziranu prozu” te sadrži i vizualne elemente, pa je istodobno i književni i likovni izričaj. Glas u romanu kazuje nam da je “odrastanje i traganje za identitetom u svijetu kakav jest bolno te da taj bol zavrjeđuje naš pojedinačan ljudski odgovor.”

Emilija Kovač rođena je 1957. u Donjem Mihaljevcu, Međimurje. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1981.), gdje je i doktorirala s temom o ženskoj prozi u Domovinskom ratu (2010.).Radni vijek provela je kao nastavnica u srednjoj školi (GŠČ) te Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Piše poeziju i prozu (pripovjednu i esejističku) te znanstvene radove. Njeguje standardni i dijalektalni kajkavski izričaj. Objavila je četiri zbirke pjesama, četiri proze te znanstvenu studiju o domovinskoratnom ženskom književnom diskursu. Povremeno objavljuje kritike i znanstvene radove iz područja književnosti i kulture te sudjeluje na znanstvenim skupovima.