Aktualno OG sada Ogulin

500. obljetnica povijesnog “Govora za Hrvatsku”

Povodom obilježavanja 500. obljetnice povijesnog “Govora za Hrvatsku” Bernardina Frankopana Modruškog, održanog 1522. godine u Nürnbergu, danas i sutra  u Ogulinu će se, podsjećamo,  održati dvodnevni znanstveni skup.

U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice danas će u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici biti održana znanstvena tribina, te promocija novog izdanja knjige “Oratio pro Croatia, Govor za Hrvatsku 1522.”, autora Ivana Jurkovića i Violete Moretti. Početak znanstvene tribine zakazan je za 15 i 20 sati, a u njenom radu sudjelovat će brojni eminentni znanstvenici i povjesničari. Predstavljanje knjige bit će upriličeno od 18 i 30 sati. Ovo događanje u našem gradu organiziraju članovi Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu, zagrebačkog Odjela za povijest Matice hrvatske, te Katedre Čakavskoga sabora Modruše.

U nedjelju će, pak, za sudionike znanstvenog skupa biti upriličen izlet, tijekom kojeg će, u pratnji domaćina, obići povijesne lokalitete u okolici Ogulina, a dvodnevno događanje će se okončati zajedničkim ručkom svih sudionika.