Aktualno Gastro Magazin

Bundeva cimet rolice

Iz Vanjinog Gorskog kotla ovaj put izdvajamo recept za bundeva cimet rolice!

“Jesam li vam već rekla da mi je jesen najdraže godišnje doba? Kud god pogledaš sve se zlati, sve miriši i sve je slatko. Jesen miriši na cimet i štrudle od jabuka, na mošt i pečenje rakije, na pekmeze i berbe, na kuhano vino i kestene, na tople boje i vunene džempere, na maglice kroz koje se pomalja zora, na riku jelena i gljive, na zlatom obojanu šumu i prve vatre za grijanje, na bundeve i šuštanje lišća pod nogama… Naš pjesnik, Ivan Goran Kovačić je to najljepše rekao:

“U svakom plodu malo sunce zori,
I voće slatkim jezikom mirisa
Javlja nam svoja imena; dok gori
Lišće svih brezâ, kupinâ i tisâ.”

Okuson, mirisom i bojom su ove rolice baš prava jesenska slastica, a cimet i bundeva su jako skladan jesenski par (baš poput cimeta i jabuke). Cimet rolice su mirisno i slatko pecivo od dizanog tijesta s aromatičnim začinima i smeđim šećerom, a dok se peku, miriši cijelo susjedstvo. Tijesto ovih rolica sam obogatila pireom pečene hokaido tikve koji je dao mekoću i predivnu žutu boju te suptilan okus bundeve.

Vrbovsko nam je i ove godine u znaku Bundevijade, pa nam dođite i kušajte jela i slastice od kraljice jeseni, bundeve, a možete se i natjecati za najveću, najmanju ili nazanimljiviju bundevu, za najbolje jelo od bundeve ili možda za najljepši izlagački prostor. Za pripremu ovih rolica trebat će vam malo više vremena, naročito za ispeći bundevu te za dizanje tijesta. Moj savjet je da dan ranije ispečete bundevu i izradite pire (bundevi očistite sjemenke, narežite na komade skupa s korom, pokrijte aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva dok ne omekša, nekih 30 min, kada se ohladi, ostružite meso i izradite štapnim mikserom). Rolice možete poslužiti posute šećerom u prahu ili ovako kao ja, s preljevom od vrhnja s malo vanilin šećera i ribane limunove korice.” – poručila je Vanja.

Sastojci za bundeva cimet rolice (za cca 20 rolica):

Za tijesto:
20 g svježeg kvasca
150 ml mlijeka
80 g šećera
500 g glatkog brašna
200 g pirea od pečene bundeve (hokaido ili muškatna)
1 jaje
50 g otopljenog maslaca
1 žličica mljevenog cimeta
malo mljevenog anisa
malo ribanog muškatnog oraščića
pola žličice soli

Za punjenje:
50 g otopljenog maslaca
4-5 žlica smeđeg šećera
2-3 žličice mljevenog cimeta

Za preljev:
punomasno kiselo vrhnje
vanilin šećer
ribana limunova korica

Priprema:
U lončiću zagrijte mlijeko pa dodajte razmrvljeni kvasac, malo šećera i brašna (od ukupne količine) te ostavite da se kvasac aktivira. U posudu za miješanje prosijte brašno, dodajte šećer, sol, cimet i ostale začine te izmiješajte. Kada se kvasac aktivirao, dodajte ga brašnu pa stavite jaje, pire od bundeve i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. To radim mikserom, spiralnim nastavkom za tijesto. Ukoliko je potrebno dodati tekućine, dodajte malo mlake vode, ovisi koliko je tekućine u pireu od bundeve. Tijesto će biti pomalo ljepljivo, neka vas to ne brine. Mijesite tijesto nekoliko minuta dok ne postane sjajno, glatko i elastično. Kada se počne odvajati od stijenki posude, gotovo je. Posudu prekrijte prozirnom folijom te ostavite da se tijesto udvostruči (otprilike sat do sat i pol).

Kada je tijesto naraslo, premjestite ga na pobrašnjenu podlogu i premijesite. Dodajte brašna koliko treba da vam se ne lijepi za podlogu pa razvaljajte tijesto u pravokutan oblik dimenzija cca 30 x 40 cm, oko 1 cm debelo. Otopite maslac pa premažite preko tijesta. Pomiješajte smeđi šećer s cimetom i pospite preko tijesta. Čvrsto zamotajte tijesto u roladu. Režite kolutove (rolice) debljine otprilike 1,5 do 2 cm te ih slažite na namašćeni pleh obložen masnim papirom. Neka između rolica bude malo razmaka. Prekrijte prozirnom folijom te ostavite neka se diže još sat vremena (ja sam malo požurila pa nisu toliko narasle).

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rolice premažite s malo otopljenog maslaca i stavite peći. Pecite ih nekih 25 min dok ne porumene. Za preljev izradite punomasno kiselo vrhnje s malo vanilin šećera i naribane limunove korice pa premažite preko toplih rolica. Izvrsne su i tople i hladne, a preljev od vrhnja ih baš fino nadopunjuje. Dobar tek! (gorskikotao.com)