Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novi energetski udar na Zapad: Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Europi

Američki dužnosnici zatražili su od domaćih naftaša da svojevoljno smanje izvoz ili će ga smanjiti mjerama

Novi energetski udar na Zapad: Dogovara se kartelsko smanjivanje proizvodnje nafte, naročito loše piše se Europi
Američki dužnosnici zatražili su od domaćih naftaša da svojevoljno smanje izvoz ili će ga smanjiti mjerama
Ako Opec+ realizira planove o smanjivanju proizvodnje nafte za milijuna barela dnevno, bit će to najveće smanjivanje outputa od početka pandemije 2020. godine, kada je došlo do dramatičnog usporavanja globalne ekonomije.

U slučaju dogovorenog kartelskog smanjivanja outputa nafte, naročito loše piše se Europi, koja ionako ne kontrolira energetsku budućnost. Za to postoji još jedan razlog. Iako se Sjedinjene Države deklariraju kao saveznica koja će EU pomoći u opskrbi energentima, namjere Amerikanaca nisu takve jer žele spriječiti bilo kakve potrese na domaćem tržištu.

Prema pisanju Bloomberga visoki dužnosnici Bidenove administracije već su razgovarali s predstavnicima najvećih naftnih industrija u Sjedinjenim Državama te od njih traže da dobrovoljno smanje prekomorsku prodaju. Ako će američka industrija nafte pokušati hvatati visoke profite prodajom u Europi, Bijela kuća će naložiti gomilanje zaliha, a možda i direktno zabraniti izvoz. Ideja je tajnice za energetska pitanja Sjedinjenih država, Jennifer Granholm, naložiti naftnim kompanijama održavanje minimalnih rezervi unutar granica Sjedinjenih Država. Granholm je održala virtualni sastanak s divovima naftne industrije; Exxon Mobileom, Marathon Petrolom, Phillips 66 i Shellom. Na sastanku su sudjelovali Brian Deese, direktor National Economic Counciel-a, kao i stariji savjetnik za energiju State Departmenta, Amos Hochstein. Američki cilj je jasan: Energy Department u javnoj izjavi poručuje kako traže od energetskih kompanija s visokim profitima i rekordno niskim zalihama da snize cijene na američkim benzinskim postajama. Takav pristup američke administracije, koji će imitirati izvoz, dodatno će produbiti energetsku neizvjesnost u EU.

Ono što ne treba zaboraviti jest činjenica da Sjedinjene Države imaju ogroman utjecaj na globalnu opskrbu, iako su ogromni potrošač. Sjedinjene Države same proizvode blizu 20 posto i svih ostalih naftnih derivata. Promjena izvozne politike u zemlji s tolikim tržišnim udjelom mogla bi imati ogroman utjecaj na globalna tržišta.

SAD same proizvode blizu 20 posto i svih ostalih naftnih derivata. ( jutarnji.hr)