Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Kovačević očito nije sam, oporba mu asistira

Premijer Andrej Plenković odbacio je tvrdnje bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika Dragana Kovačevića da je na sastanku u Vladi sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.- Tu je sve jasno – niti sam ja naredio da se potpisuje memorandum, niti sam ja naredio – a takve nebuloze smo gledali neki dan u medijima – da se zatvara sisačka rafinerija, rekao je premijer u izjavi novinarima u Pragu.

Na sastanku u Vladi, dodao je, tadašnji resorni ministar Tomislav Ćorić te Kovačević informirali su ga o memorandumu o izvozu nafte, a istaknuo je i da je Kovačević, dok je bio na čelu Janafa, sam pohvalio taj memorandum.

– Oni su došli nama izložiti tu temu, a kasnije su se Janaf i Ina dogovorili o memorandumu, rekao je premijer.

Kovačević je izjavio danas na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u Hrvatskom saboru da je na sastanku u Vladi 2018. premijer Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio. Plenković je u izjavi naglasio da je taj memorandum komercijalni ugovor između Janafa i Ine, da je jedna kompanija zaradila, a druga smanjila gubitke.

– Poslovne odluke o tome hoće li sisačka rafinerija raditi ili ne, ili se transformirati, odluke su Ine kao kompanije, rekao je. Istaknuo je pritom i ogroman investicijski ciklus u rafineriju u Rijeci koji će dignuti kapacitete proizvodnje prerade nafte u Rijeci tako da će ta nafta biti dovoljna ne samo za Hrvatsku nego i za okolne zemlje.

Kovačevićevo pozivanje pred Antikorupcijsko vijeće Plenković je opisao kao očaj, jad, čemer te hvatanje za nekakvu slamku.

– Ovaj očaj, jad, čemer – kako bi to čovjek nazvao, hvatanje za nekakvu slamku – da se dovodi USKOK-ovog optuženika, koji očito tamo dolazi s pažljivo pripremljenom političkom agendom da spašava sebe zbog lopovluka u JANAF-u, izvlačenje novaca i pokuša u eter baciti neke teme o nekakvom sastanku, nekakvim nalozima, nekakvoj politici koja bi trebala utjecati nasuprot strateškim i nacionalnim interesima – to je iskreno, sve skupa smiješno. Puno govori o njemu, onima koji ga okružuju, koji rade s njim. On u svemu skupa nije sam. To je više nego očito. Oporba mu u tome asistira, izjavio je među ostalim premijer Plenković. (N1)