Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor glasovanjem zaključuje dinamičan radni tjedan

Hrvatski sabor glasovanjem će zaključiti tjedan koji je bio dinamičan kako na plenarnoj sjednici, tako i na radnim tijelima.
Na početku radnog dana izjasnit će se o amandmanima koje su zastupnici podnijeli na raspravljene zakonske prijedloge, a među njima su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje donose dvije značajne novine za korisnike obiteljskih mirovina – mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, te povećanje iznosa obiteljskih mirovina povećanjem faktora za njihov izračun.

Amandmane su na njega podnijeli Klub Socijaldemokrata i Silvano Hrelja (HSU) koji ističe da je njegov cilj umirovljenike sa dugogodišnjim stažem motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne da bježe u mirovinu bez obzira što imaju prosječno više od 42 godine staža.

Sabor bi trebao glasovati o još nekim zakonima, među njima i o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, te odlučiti o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 te u tri operacije potpore miru u 2023. i 2024. godini. Radi se o operacijama KFOR na Kosovu, EU NAVFOR Somalija – Atalanta te operacijama Ujedinjenih naroda.

Trebao bi donijeti i neke kadrovske odluke, konkretno, da HDZ-ova Sinišu Jenkača u Antikorupcijskom vijeću zamijeni Hrvoje Zekanović (HDS), a da nakon odlaska Ivana Bukarice u mirovinu, zamjenica tajnika Sabora i tajnica plenarne sjednice bude Kristina Zadro Omrčen. (hrt.hr)