Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pobuna na najvećem sudu: ‘Uvjeti rada su grozni, a sad nas pokušavaju isključiti i iz rasta plaća državnih službenika‘

Na najvećem sudu u državi – Općinskom građanskom sudu (OGS) u Zagrebu – ozbiljno kuha. Pritisnuti zahtjevima Ministarstva pravosuđa i uprave koje je povećalo norme, novim sustavom plaća prema kojem će im primanja biti manja nego savjetniku na Vrhovnom sudu, katastrofalnim radnim uvjetima i sa sve manje službenika koji odrađuju tehnički dio posla, suci su raspoloženja koje bi ih sutra moglo odvesti u štrajk.

Iscrpljeni su, na rubu živaca i posebno im smeta način na koji se od njih traži još veća učinkovitost. Osjećaju da im Ministarstvo prijeti stegovnim postupcima, da ih se zastrašuje i upravo je to razlog da ne budu tiho. Iz neslužbenih razgovora sa zagrebačkim sucima doznajemo pet ključnih razloga za nezadovoljstvo, pri čemu su plaće tek na predzadnjem mjestu.

Na prvom mjestu je softver sustava eSpis u kojemu suci rade. – Sudac mora ispuniti normu, a kako da je ispuni ako od 220 radnih dana koje sudac ima eSpis ne funkcionira 60 dana!? – pita se jedan od naših sugovornika. Zanimali su nas točni podaci o tome koliko je eSpis izvan funkcije, no glasnogovornik OGS-a, sudac Ivan Borković kaže da ih nemaju.Cijeli članak donosi jutarnji.hr