Aktualno OG sada Ogulin

Crvena gitara – solo gitaristički recital

Pučko otvoreno učilište Ogulin poziva vas na solo gitaristički koncert Domagoja Miškovića, pod nazivom Crvena gitara. Koncert će se održati u srijedu, 12. listopada s početkom u 20 sati u Dvorani 1 POU Ogulin (ulaz Trg Petra Stipetića, prvi kat). Ulaz je besplatan.

Solist Domagoj Mišković studirao je klasičnu gitaru, bacc i mag.art, u klasi virtuoza Eliota Fiska na Akademiji Mozarteum u Salzburgu od 2000. do 2007., nakon čega je sljedećih petnaest radio u privatnim i državnim glazbenim školama u Hrvatskoj i New Yorku. godine. Trenutno radi kao profesor gitare u glazbenoj školi Ivane Brlić Mažuranić u Ogulinu. U 2018. Domagoj počinje intenzivnije tragati za improvizacijom i ambijentalnim zvukovima stvarajući svojevrsni tonski kolaž traženja inspiriran francuskom školom čembala 18. Stoljeća, jazzom, filmskom glazbom i solo improvizacijama Keitha Jarreta. Tema recitala “Crvena gitara” eksperimentalna je improvizacija “on-site” koja istražuje glazbene boje i senzacije ambijentalnog prostora i osjećaja, poput ceste kroz koju se prolazi, te evocira i sjećanja na barokno vrijeme kada je glazbenik bio izvođač, skladatelj i improvizator u svakom trenutku izvedbe.

“Istraživanje tonalnog spektruma je bila tiha sjena koja je imala ljekoviti efekt na mene i u radu sa učenicima gitare. Kakav je to spektrum? To su odnosi tonova i slušanje tonalne priče koju pletu između sebe samih. Instrument je predan u ruke i zvuk sluša i opisuje. Jedan tren se tonovi drže u suspenziji osjećaja dok u drugom nestanu u posve neočekivanoj boji. Notnog teksta nema i sama improvizacija na kraju izvedbe nestaje kao krug ocrtan na površini vode, kao trag galebovog leta” – navodi Domagoj Mišković.