Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nova akcija USKOK-a: Uhićeno još dvoje iz afere Ina, jedan je direktor

Zbog nezakonitosti u prodaji plina u ponedjeljak su u Zagrebu, prema neslužbenim podacima, uhićeni još jedan direktor u Ini i direktor tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišne cijene. Policija i Uskok još se nisu oglasili o uhićenjima koja su, kako se doznaje, povezana i s nedavno otkrivenom pljačkom Ine. No, u ovom slučaju šteta je navodno znatno manja od ranije otkrivenih milijardu kuna.Hina prenosi navode Jutarnjeg lista da su uhićeni zaposlenik Ine Stjepan L. i direktor tvrtke za trgovinu plinom Vlado M. te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

U ranijoj akciji zbog štete Ini od milijardu kuna uhićen je bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.(N1)