Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Propao referendum o šetalištu Lungomare: izašlo premalo glasača

Pula je imala priliku postati prvi grad u Hrvatskoj s uspješno provedenim referendumom. No nije, jer na njega nije izašlo 50% birača plus jedan glas. Izlaznost je bila skromna, 22,71%. Građani su se izjašnjavali jesu li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojom bi se ukinula mogućnost gradnje hotela i drugih turističkih i stambeno-poslovnih građevina na predjelu Lungomare. Ondje su sada šetalište i šuma uz more. I dok jedni očekuju priliku za ekonomski napredak – drugi to područje vide kao sportsko-rekreacijsku zonu, što je bilo još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Izjavu je u 21 sat dao predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma Igor Rakić.

  • Na 57 glasačkih mjesta u Puli na biračka mjesta imalo je pravo izaći 48.713 birača kao i još 6 koji su pribavili potvrde, dakle ukupno 48.719 birača. Od toga ukupno je glasovalo 11.065 birača ili 22,71%. Važećim je utvrđeno 10.972 glasačkih listića, a nevažećim je proglašeno 79 glasačkih listića. Povjerenstvo za provedbu lokalnog referenduma utvrdilo je da lokalnom referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača grada Pule i time nije uspunjen uvjet Zakonom o referendumu, rekao je.
  • Na referendumsko pitanje od ukupnog broja birača koji su glasali na referendumu ukupno je glasalo ZA 9716 birača ili 88,55%, a PROTIV je glasalo 1256 birača ili 11,45%, dodao je.
  • Na lokalnom referendumu prema Zakonu o referendumu utvrđuje se da lokalnom referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača grada Pule te da slijedom toga nije donesena odluka na referendumsko pitanje, naglasio je Rakić.
    Potom je izjavu dao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Zahvalio je sugrađanima što je referendum za Lungomare prošao bez incidenata i u skladu sa zakonom te dodao kako su na toj priči iz pulskog Možemo htjeli graditi političku priču.

  • Možemo! Pula htio je na ovoj priči graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristili inicijativu i ljudi su im rekli ne, kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli – ništa, no, ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas, rekao je Zoričić novinarima nakon objave Gradskog izbornog povjerenstva da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača Grada Pule zbog čega i nije ispunjen uvjet Zakona o referendumu.

Zoričić je kazao da je kroz sve ovo vrijeme bio nepristran, trpio udarce, ali i slušao građane koji su bili iziritirani radikalnim ponašanjem.

  • Slušao sam i one kojima su utjerali strah za Lungomare, ali sam slušao i što govori investitor. Hotel je činjenica, i koliko vidim, taj hotel i park ispred njega malo kome i smeta. Puno veća briga je oko betonizacije ili zatvaranja obale i šetnice što je direktno u domeni grada i objekata u šumi i sličnog za što je sam investitor rekao da nema planova ih graditi, istaknuo je Zoričić.

Ako je tako, onda, kaže, neće imati problem da sjedne zajedno s Građanskom inicijativom i pronađe način kako da se jednom zauvijek papirnato zaključe te dileme.

  • Moj je posao voditi računa o svim građanima, neovisno jesu li glasali za mene i slažemo li se u svemu. Vjerujem da je ovo tema koja nadilazi stranačke boje i da ćemo ju zaključiti bez onih koji su se pokušali politički okoristiti, zaključio je Zoričić. (hrt.hr)