Aktualno OG sada Ogulin

Susjedne općine financirat će troškove JVP Ogulin

Mladen Žilić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ogulin, sastao se u vijećnici Grada Ogulina s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem, njegovim zamjenikom Danielom Vukeljom, načelnikom općine Josipdol Draganom Rudančićem, načelnikom općine Saborsko Markom Bičanićem, načelnikom Tounja Ivicom Sopekom i načelnikom Plaškog Perom Damjanovićem.

Tema sastanka bilo je financiranje intervencija Javne vatrogasne postrojbe Ogulin na područjima spomenutih susjednih općina.

Rad Javne vatrogasne postrojbe Ogulin do sada se financirao decentraliziranim sredstvima iz državnog proračuna Republike Hrvatske i iz proračuna Grada Ogulina. Međutim, kako je sve teže okupiti članove dobrovoljnih vatrogasnih društava koji djeluju na područjima susjednih općina, sve češće vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Ogulin izlaze na intervencije na područja susjednih općina. S obzirom da ovo uzrokuje znatne troškove ovoj postrojbi, zapovjednik JVP Ogulin je inicirao sastanak kako bi s čelnicima ovih općina dogovorio model financiranja intervencija na njihovom području.

Čelnici navedenih općina svjesni su problema i istaknuli su činjenicu da su mnogi pripadnici lokalnih DVD-ova zaposleni van mjesta boravka, neki rade i u Sloveniji, te često nisu u mogućnosti odazvati se pozivima za izlazak na intervenciju, pa teret zaštite mještana i njihove imovine često padne na leđa profesionalnih vatrogasaca, zaposlenih u JVP Ogulin. Stoga su jednoglasno pristali financirati intervencije na svom području, što će biti regulirano ugovorima koje će općine potpisati s JVP Ogulin.

Osim toga na sastanku je istaknut problem sve manjeg odaziva mještana u članstvo DVD-ova kojima nedostaje dobrovoljnih vatrogasaca. Članova DVD-ova, a posebno se misli na operativno osposobljene vatrogasce, sve je manje. Nazočni su se složili da će, kad se sagledaju demografski trendovi, u budućnosti ovaj problem biti sve izraženiji.

JVP Ogulin je u razdoblju od 2017. do 2021. godine na području susjednih općina odradila ukupno 162 intervencije, od čega 61 u Josipdolu, 44 u Plaškom, 37 u Tounju i 20 u Saborskom, od čega je najviše bilo požara kuća i gospodarskih objekata, zatim požara otvorenog prostora, a odrađen je i znatan broj intervencija spašavanja ljudi i životinja.