Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Procurili detalji iz istrage o INA-i, evo o čemu su pričali okrivljenici

Cure detalji iz afere o Ini. Istražitelji su nadzirali razgovore i susrete okriveljenih, ali i pregledali Inine servere.Bez Stjepana Leke njegov šef Damir Škugor ne bi mogao ostvariti svoj plan. Tako su se, primjerice, prema tvrdnjama USKOK-a 7. srpnja ove godine susreli u jednom kafiću u Sesvetama nakon čega su razgovor nastavili u Lekinom automobilu.Prema tvrdnjama USKOK-a, 17. kolovoza Škugor se sastaje i s Vladom Mandićem i to u jednom kafiću u Avenue Mallu. Iz razgovora je jasno da su ciljano mijenjali datume ponuda i ugovora kako bi cijena plina bila jeftinija. Na istoj kavi Mandić zove jednog zaposlenika EVN-a i objašnjava mu kako sastaviti ugovor.Prema tvrdnjama USKOK-a, 23. kolovoza čuli su se i Vlado Mandić i Goran Husić kojem je ovaj trebao preprodati plin. Sve to samo par dana prije prvog uhićenja.Leko nazvao Škugora 531 put
Stjepan Leko pak ima dodatnu ulogu. Za OMS-upravljanje preko tvrtke Pro kolekt sredio je i povećanje bonitetne ocjene i dizanje preporučenog kreditnog limita kako bi se mogao početi isporučivati plin. Leko će se žaliti na istražni zatvor.

“Razlog zašto se zapravo predložio istražni zatvor nije radi toga da Stjepan Leko ne bi utjecao na svjedoke, nego da bi se izvršio određeni pritisak na obranu, da bi se možda na neki način nagodili ili da bi dali možda tužiteljstvu nešto što im mi u ovom trenutku ne možemo dati”, rekao je Lekin odvjetnik Bojan Šupuković.

Istražitelji su pobrojali i koliko su se puta Škugor, Leko i Mandić telefonski čuli u zadnjih godinu dana. Tako je Leko nazvao Škugora 531 put, a Vladu Mandića 66 puta. Primijećeni su i vezani telefonski pozivi i poruke, odnosno kada se čuje s jednim, odmah zove i drugog. Vlado Mandić proveo je prvu noć u Remetincu.

“Niti jedan istražni zatvor ne može biti toliko težak koliko za nekakve ljude koji se bave ozbiljnim poslom ovakva situacija šteti njihovoj reputaciji. Tako da, ne da je to linč, to je u neku vrstu i ucjena, vi ste u istražnom zatvoru, vi ste izgubili sve”, rekla je Ines Margetić, odvjetnica Vlade Mandića.

Mozak cijele operacije, Damir Škugor, i dalje ostaje u istražnom zatvoru i nakon 45 dana provedenih u Remetincu. Obrana će odlučiti hoće li se žaliti.

“Pa ja bih svakako rekla da je gospodin Škugor sada već stigmatiziran. Ono što mene osobno jako ljuti je činjenica da se o gospodinu Škugoru govori na jedan vrlo ružan način, da ga razni političari nazivaju pogrdnim imenima”, kazala je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić.

A USKOK-ovi istražitelji su zbog afere INA pokucali i na vrata HEP-a gdje se nedavno Škugor kandidirao za čelnu funkciju. Kako nam je potvrđeno, iz HEP-a su izuzeli dio dokumentacije. (N1)