Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

S Putinom se sastaju Erdogan i katarski emir, upitan odlazak na G20

Ruski predsjednik putuje u Kazahstan gdje će s katarskim emirom razgovarati o energetici, a s turskim kolegom u četvrtak možda o mirovnim prijedlozima za Ukrajinu, objavio je u srijedu Kremlj no nije jasno rekao hoće li Vladimir Putin sudjelovati na forumu G20.Na sastanku u Astani s Putinom moguće je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznijeti zamisli za postizanje mira u Ukrajini, rekao je pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov.

– Mnogi kažu da su Turci spremni iznijeti druge inicijative u kontekstu rješavanja ukrajinskog sukoba. To navodi turski tisak i ne isključujem da će Erdogan aktivno pristupiti toj temi na sastanu u Astani. Zanimljiv i nadam se, koristan razgovor nas čeka, rekao je Ušakov.

Nije želio ni potvrditi ni odbaciti mogućnost da Putin sudjeluje na sastanku skupine G20 na indonezijskom otoku Baliju u studenom.

Prema Ušakovu mnogo je međunarodnih foruma predviđeno za studeni i “ako me pitate za G20, još ima dosta vremena, vidjet ćemo prije drugih foruma”, rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da za CNN da ne vidi “nikakva razloga da se sada susretne” s Putinom.

– Ovisilo bi o tome o čemu on želi razgovarati. Ako bi Putin htio razgovarati o američkoj košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner koja je u ruskome zatvoru, u tom slučaju bio bih otvoren za razgovor, rekao je Biden.

Ušakov je tu Bidenovu izjavu komentirao riječima da nikada ne treba otkloniti pregovore.

– Mi, Rusija, nikada ne odustajemo od pregovora i bilo kojih korisnih međunarodnih kontakata. Nikada ne okrećemo leđa pruženoj ruci. No ako osjetimo, razumijemo da partner ne želi sastanak iz ovog ili onog razloga, nećemo se nametati, rekao je.

Putin će se u Astani sastati s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem, izvijestio je Ušakov.

– Bit će to prvi sastanak lice u lice nakon izbijanja pandemije i zato je vrlo važan, rekao je podsjetivši da su se dvojica državnika vidjela u Dušanbeu 2019.

– Osim o politici i trgovini te ekonomiji, istaknuo bih kao temu razgovora suradnju na energetskom tržištu, suradnju između Rusije i Katara u okviru Foruma zemalja izvoznica plina. O tome će naši lideri također razgovarati, rekao je. (hrt)