Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU: Zapad će uništiti rusku vojsku ako upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini

Šef europske diplomacije Josep Borrell upozorio je u četvrtak Moskvu da će Zapad vojno uništiti ruske snage ako predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine.
“Putin kaže da ne blefira. Pa, on si ne može priuštiti blefiranje. Mora biti jasno da ne blefiraju niti svi koji podupiru Ukrajinu, Europska unija i države članice te Sjedinjene Države i NATO”, rekao je Borrell na otvaranju Diplomatske akademije u Bruxellesu, javlja AFP.
“Svaki nuklearni napad na Ukrajinu stvorit će odgovor, ne nuklearni odgovor, već tako snažan odgovor s vojne strane da će ruska vojska biti uništena”, dodao je Borell.

Iako je NATO savez prestao prijetiti da će upotrijebiti svoj nuklearni arsenal kao odgovor, s obzirom da Ukrajina nije članica pa nije obuhvaćena klauzulom o samoobrani, šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Rusiju da će se suočiti s teškim posljedicama ako pokrene nuklearni napad na svog prozapadnog susjeda.

“Došlo bi do oštrog odgovora, gotovo sigurno bi izazvalo direktan odgovor mnogih saveznika, a potencijalno i samog NATO-a”, rekao je u srijedu visoki dužnosnik NATO-a. (N1)