Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi detalji skandala u državnoj kompaniji: ‘Doveo je u Hrvatsku Ruse pod sankcijama i nanio štetu RH‘

Predstavnici ruske kompanije došli su u državnu tvrtku zbog trgovine vojnom opremom, a posao je trebao ići preko Republike Srpske

Nakon današnje višesatne izvanredne sjednice Nadzornog odbora Zrakoplovno-tehničkog centra njegov član Branko Borković novinarima je kratko rekao da će se idući tjedan održati nova sjednica NO-a nakon što prikupe sve informacije o recentnim događajima u tvrtki.

  • Neke stvari nisu toliko strašne koliko se čine – izjavio rekao je Borković i dodao da ne zna i ne može iznositi previše detalja s obzirom na to da NO nema zapisnik sa sastanka. Istaknuo je da čekaju da im Uprava ZTC-a dostavi zapisnike kako bi se mogli donositi daljnji zaključci.

Iako neke stvari nisu toliko strašne koliko se čine, Borković inzistira na tome da Nadzorni odbor smijeni predsjednika Uprave ZTC-a Zdravka Klanca. Glavni je povod za sjednicu Nadzornog odbora i smjenu predsjednika Uprave nedavni dolazak predstavnika kompanije Aero Technik Service iz Moskve u ZTC na razgovor o prodaji dijelova za vojne helikoptere Hrvatske vojske ZTC-u te višemjesečna isplata novčanih nagrada dijelu zaposlenika za odlično odrađen remont protupožarnih zrakoplova.

Prema neslužbenim informacijama, Klanac je na sjednici Nadzornog odbora priznao da je samoinicijativno donio odluku da primi rusku delegaciju bez konzultacija s nadređenim. Na osnovu te izjave neki su članovi NO-a zaključili da je Klanac počinio političku štetu Republici Hrvatskoj, za što mora snositi odgovornost.

Raspravljalo se i o isplaćenim nagradama, a Klanac je ustvrdio kako je njegovo diskrecijsko pravo da isplaćuje nagrade kome i koliko želi, što je također izazvalo nezadovoljstvo pojedinih članova NO-a. Sjednica je završila zaključkom da će predsjednik Uprave ZTC-a do sutra Nadzornom odboru podnijeti pismeni izvještaj o oba slučaja, a potom će se, najvjerojatnije sljedeći tjedan, održati nova sjednica NO-a.

Rusko dugovanje
Predsjednik NO-a Tibor Konjevod sjednicu je sazvao nakon što su u CERP-u, koji upravlja Zrakoplovno-tehničkim centrom, dobili informacije da su se njegovi čelni ljudi u prostorijama tvrtke sastali s dva predstavnika ruskog ATS-a. Sastanak se dogodio prije nepunih mjesec dana i trajao je više od sat vremena.
Kako neslužbeno doznajemo, dogovoreno je da će predstavnici ruske kompanije u Veliku Goricu poslati ponudu za dijelove koji su potrebni ZTC-u. Dakle, dok hrvatska Vlada zagovara žestoke sankcije Rusiji te pruža vojnu i svu drugu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, predstavnici ruske kompanije dolaze u državnu tvrtku na razgovore o trgovini vojnom opremom!

U samom ZTC-u priznaju da se sastanak dogodio, ali tvrde da je do njega došlo na rusku inicijativu i da se razgovaralo o dugovanju ruske tvrtke ZTC-u iz prethodnog razdoblja. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima rečeno da nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije. No, objašnjenje je prilično “tanko” jer to je predstavnicima ruske kompanije moglo biti rečeno i kad su tražili sastanak. Nisu zbog toga morali dolaziti u Veliku Goricu.

Prema našim informacijama, sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo o tome kako zaobići sankcije te platiti i dopremiti dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet ni izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske.

Uzbuna u VSOA-i
Dijelove bi formalno kupila neka tvrtka u Republici Srpskoj, od koje bi ih ZTC kupio i uvezao u Hrvatsku. No, prema svemu sudeći, cijeli posao ipak je propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promaknuo djelatnicima Sigurnosno-obavještajne agencije, koji su potom alarmirali i kolege iz Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Nakon što je utvrđeno da su Rusi bili na poduljem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a, koji je vlasnik ove tvrtke. U CERP-u su se uključili alarmi za uzbunu te je od uprave tvrtke zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana. Inače, ruska kompanija ATS poznata je tvrtka koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je nekoliko puta poslovala sa ZTC-om.
Bonuse dobili i oni na lažnom bolovanju
Posjet ruske delegacije Velikoj Gorici samo je jedan od skandala koji trese ovu državnu kompaniju. Jutarnji list nedavno je otkrio kako je Uprava tvrtke nakon ovogodišnjeg, katastrofalno odrađenog servisa i remonta na protupožarnim avionima odlučila novčano nagraditi dvadesetak djelatnika za dobro obavljen posao.

Tada smo objavili kako im je isplaćena jednokratna nagrada između 500 i 2000 kuna. No, u međuvremenu je došlo do novog otkrića. Kako doznajemo, nagrade za uspješno obavljen posao isplaćene su za 60-ak radnika u iznosu od oko 2000 kuna, i to za srpanj, kolovoz i rujan. Neslužbeno se barata iznosom od čak 300.000 kuna isplaćenih u vidu nagrada.

Prema našim informacijama, nagrade su isplaćene čak i dvojici radnika koji su u to vrijeme bili na lažnom bolovanju tijekom kojeg su radili u inozemstvu. Isplaćene su iako je za ovogodišnju protupožarnu sezonu bilo spremno samo šest od 12 protupožarnih aviona. Osim toga, cijelo ljeto ZTC je konstantno kasnio s popravkom aviona, a rokovi za njihovu isporuku koje je Uprava obećavala konstantno su kršeni. (jutarnji.hr)