Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Poplave prijete jugoistoku Australije, stotine domova bez struje

Stotine domova u jugoistočnoj Australiji ostale su bez struje u četvrtak, a stanovnici pune vreće s pijeskom zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su zahvatile regiju donoseći upozorenje na još žešću kišu, razorne vjetrove i nove poplave.

Najgore će biti pogođene država Viktorija i otočna država Tasmanija. Neka područja Viktorije već su primila 140 mm kiše, više nego dvostruko od prosječne količine oborina u listopadu, u 24 sata do četvrtka ujutro, objavio je meteorološki ured.

  • Još puno toga dolazi, upozorio je prognostičar ureda Jonathan How na ABC television.
  • (Postoji) značajna zabrinutost širom jugoistočne Australije, rekao je.

Razorne poplave opetovano su pogađale australsku istočnu obalu od početka prošle godine zbog višegodišnjeg klimatskog fenomena El Nina koji redovito donosi više kiše.

Očekuje se da će veći dio Viktorije, najnaseljenije australske države, primiti do 80 mm kiše tijekom petka, a dijelovi Tasmanije do 300 mm, objavio je u svojem najnovijem izvješću meteorološki ured.

Viktorijski premijer Daniel Andrews rekao je da slijedi “jedna od najznačajnijih poplava koje smo imali neko vrijeme” dok vlasti stanovnike pozivaju da ne idu na put ako ne moraju.

Hitne službe spasile su ženu kojoj je vozilo zapelo u poplavi u Victoriji.

Neke su se brane počele prelijevati prvi put u zadnjih nekoliko desetljeća i stanovnici umorni od poplava požurili su se uzeti vreće s pijeskom od hitnih službi kako bi zaštitili imovinu.

Lokalni mediji izvješćuju da u nekim dijelovima Victorije nedostaje vreća s pijeskom.

Tvrtka za distribuciju električne energije Powercor objavila je da je 475 korisnika bez struje nakon što su udari vjetra od 100 km na sat srušili drveće i dalekovode.

U Tasmaniji su hitne službe objavile upozorenje za evakuaciju za neke stanovnike u dvama ruralnim mjestima na sjeveru, a policija je počela zatvarati nekoliko cesta zbog poplave. (hrt.hr)