Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o novom zakonu o sportu, oporba kritična oko stadiona

Saborska oporba zapitala se u četvrtak, uoči rasprave o novom zakonu o sportu, zašto bi država gradila stadion privatnom klubu u Zagrebu, dok još uvijek nisu sanirane posljedice potresa na Banovini i u Zagrebu.
Oporba je, naime, problematizirala najavu Vladina glasnogovornika da će država, s drugim sudionicima, krenuti u izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrali Dinamo i hrvatska reprezentacija.

Ne dajte obećanja koja su smiješna i suluda, ako se u nekoliko godina nije mogao obnoviti kiosk u Zagrebu i na Banovini, onda ne najavljujete gradnju stadiona, radije to prepustite privatnom kapitalu, rekao je Dario Zurovec (Fokus).

Ako Tuđman sa Zlatkom Canjugom nije uspio izgraditi stadion, otkud povjerenje da će nacionalni stadion izgraditi gradonačelnik Tomašević, koji nije u stanju postaviti jedan boks za smeće u centru grada, ili Andrej Plenković, koji nije u stanju obnoviti jedan crijep na Banovini, upitao se Davor Bernardić (Socijaldemokrati).

Istaknuo je važnost poreznih olakšica i predložio da se poduzetnicima omogući da 20 posto poreza na dobit mogu uložiti u sport i kulturu, tumačeći kako to postoji u Sloveniji, Austriji i SAD-u.

“Reprezentacija dobrodošla i u Osijek”

Hvaleći predloženi zakon o sportu, Vesnu Vučemilović (HS) zabrinjava što Vladin glasnogovornik Marko Milić na temelju zakona najavljuje gradnju novog stadiona u Zagrebu za jedan privatni klub pa kao smokvin list dodaje da će tu igrati i hrvatska reprezentacija.

Nejasno je zašto bi država, dok još nisu obnovljeni ni Banovina niti Zagreb, gradila stadion privatnom klubu, kazala je zastupnica i poručila kako je reprezentacija dobrodošla i u Osijek.

Marko Milić, glasnogovornik Vlade, najavio je u ponedjeljak da će država, sa drugim sudionicima, krenuti u izgradnju stadiona u Zagrebu dodavši da će se uložiti i u druge sportske objekte diljem Hrvatske. Istaknuo je da se kroz konzultacije s ministarstvima financija i turizma pronalazi financijski okvir kroz koji bi se obavila ulaganja za izgradnju stadiona u Zagrebu na kojem bi igrao Dinamo i gdje igra hrvatska reprezentacija.

Oporba je izrazila zadovoljstvo predloženim zakonom, ističući da je prepoznao probleme u sportu i određeni način njihova rješavanja.

I HDZ-ov Josip Šarić (HDZ) hvali zakon, naglašava kako će se njime urediti neki neriješeni odnosi, primjerice 41 aktivnost nacionalnog programa sporta, financiranje temeljem jasnih kriterija, skrb o sportašima.

Vjerujem u konsenzus jer svi želimo da sport ide naprijed, rekao je Šarić.

Kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija…

Prijedlogom se uvode kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja.

Kategorizaciju će provoditi krovna sportska udruženja – Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski sportski savez gluhih, svaki za sportove iz svoje nadležnosti.

Novina je i plaćanje doprinosa, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, vrhunskim sportašima I. kategorije s uspostavljenim imovinskim cenzusom.Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I, II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država. Ovisno o kategoriji, iznosit će od 1000 do 3000 kuna.Pritom će svi oni i dalje moći primati stipendije koje trenutačno primaju, primjerice od jedinica lokalne samouprave.

Trajne naknade za trenere

Prvi se put uvode i trajne naknade za trenere osvajače olimpijskih, paraolimpijskih i olimpijskih medalja gluhih. Novitet je i da će se iz proračuna izdvajati novac za županijske sportske zajednice kako bi se sufinancirali troškovi stručnog rada i poboljšali materijalni uvjeti za provedbu programa za djecu i mlade do 18 godina.

Mreža sportskih građevina

Jasnije se definira ulaganje u sportsku infrastrukturu odnosno donošenje mreže sportskih građevina temeljem koje će se nastaviti ciljano ulagati kako bi se u svim dijelovima Hrvatske sport učinilo svima podjednako dostupnim.

Veće ovlasti Vladi

Sabor će raspraviti i zakonski prijedlog kojim bi Vladi dao ovlast, da u vrijeme kad on ne zasjeda, uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga. (hrt.hr)