Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dok se priča o novom stadionu, brojni Banijci čekaju drugu zimu u kontejnerima

Nakon izjave o gradnji nogometnog stadiona, uznemirili su se stanovnici Banovine, pitajući se jeli to važnije od ljudi koji žive u kontejnerima gotovo dvije godine od potresa?
Drugu zimu u kontejnerskim naseljima čeka oko četiri tisuće ljudi. Kada će se obnoviti njihovi domovi još ne znaju pa kažu žive dan za danom i prate vijesti – među kojima su i vladine najave za gradnju stadiona.

“Neka grade što hoće, ali oni trebaju i ove ljude rješavati. Dobili su novce za nas, da nas smjeste, a nikom ništa”, kazala je jedna gospođa koja je smještena u kontejnerskom naselju.

“Oni grade stadion, a ne obnavljaju zgradu, ne samo moju, nego općenito”, dodala je druga.
Prvi radovi na zamjenskim kućama na cijelom potresom pogođenom počeli su u veljači ove godine: stiglo je ukupno 1151 zahtjev – izgrađeno je ukupno 4 kuće koje sada čekaju priključke, a izgradnja traje na još 100 lokacija. Evo nove procjene – koliko će ih biti gotovo do kraja godine.

“Prema samoj dinamici gradnje, neki su radovi i brzi, negdje dvadesetak, tridesetak kuća, a sa 1.1. govorimo da bi bilo otvoreno između 150 i 200 gradilišta”, rekao je Gordan Hanžek iz Središnjeg ureda za obnovu.

Od osam i pol tisuća zahtjeva za nekonstrukcijskom obnovom, popravljeno je oko 4 tisuće kuća – a konstrukcijska obnova gotovo dvije godine od potresa tek treba početi. 70 posto tih zahtjeva, tvrde u uredu, su na kraju ispali za nekonstrukcijsku – a čekao se i Program mjera Ministarstva.

“Mogu ekskluzivno najaviti da do kraja mjeseca krenuti s prvim natječajima za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada”, rekao je Hanžek.

Još nije obnovljena niti sva javna infrastruktura: u tijeku su radovi na Gimnaziju u Sisku – očekuje se da bi trebala biti završena do lipnja.

Obnova škole financira se novcem Fonda solidarnosti. Europa je za Banovinu dala 2,4 milijarde kuna. Dosad je realizirano , prema podacima Ministarstva graditeljstva, 217,5 milijuna kuna.

“Mi smo do sada realizirali oko 200 milijuna kuna”, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

“Od 319 milijuna eura?”, upitala ga je jedna novinarka.

“To nije za sisačko-moslavačku županiju u smislu, okviru nadležnosti – ono što se nas tiče, zadovoljni smo jer smo obnovili 41 projekt i imamo otvoreno 39 gradilišta”, rekao je Celjak.

Rok za iskorištavanje europskog Fonda za solidarnosti je isti kao i produljeni za zagrebačko područje: lipanj iduće godine. Rok za privatne kuće ne postoji – a unatoč brojnim obećanjima, jasno je da će obnova trajati godinama. (N1)