Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otvoren heliodrom Opće bolnice Karlovac

Vježbom noćnog pokaznog slijetanja, u Karlovcu je u četvrtak svečano otvoren helidrom opće bolnice vrijedan 2,300.000 kuna, od čega je glavnina donacija SAD-a, a Republika Hrvatska je pokrila troškove stručnog nadzora projekta i PDV.

U sklopu te vježbe helikopter s pacijentom – graničnim policajcem s bolovima u trbuhu, stigao je od ogulinskog stadiona do karlovačke bolnice za šest minuta. S obzirom i na to da je helidrom odmah uz bolničku zgradu, značajno je ubrzan dolazak pacijenata u karlovačku bolnicu.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je podsjetila da se to ulaganje ostvaruje na Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa i naglasila da je Karlovac u središtu Hrvatske i utoliko lako dostupan.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica je također istaknuo da je “prometni i geostrateški položaj Karlovca nametnuo nužnost izgradnje helidroma” koji će poslužiti za zbrinjavanje hitnih bolesnika, prijevoza organa za transplantaciju te prijevozu osoblja i opreme u slučaju masovnih nesreća ili katastrofa. ”

– Zračni prijevoz skraćuje vrijeme transporta, čime se osigurava jednakost pružanja hitne medicinske skrbi, rekao je Antica.

Američka vlada je donirala novac za ukupno tri helidroma, u Zagrebu, Karlovcu i Slavonskom Brodu. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić najavio je da će do kraja sljedeće godine čitava zemlja biti obuhvaćena hitnom helikopterskom medicinskom službom te da je to prioritet Vlade RH.

– Helidromi će pomoći da se izvode liječničke aktivnosti 24 sata dnevno. Moći će se doseći polovica hrvatske populacije unutar jednog sata, poručio je otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Država Mark Fleming i dodao da će karlovački helidrom koristiti i zajedničkim vojnim vježbama na poligonu u Slunju. (hrt.hr)