Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iranci ponovno izašli na ulice, veliki prosvjedi protiv vlasti

Iranci su u subotu ponovno izašli na ulice da bi prosvjedovali protiv vlasti, mjesec dana nakon početka prosvjednog pokreta potaknutog smrću mlade Mahse Amini koji je ugušen u krvi, objavili su mediji i nevladine organizacije.Dvadesetdvogodišnja Kurdkinja Mahsa Amini umrla je 16. rujna u bolnici u Teheranu, tri dana nakon što je uhićena zbog navodnoga kršenja strogih kodeksa odijevanja Islamske Republike koji se odnosi na žene, odnosno, kako je objašnjeno – zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.Iranske vlasti tvrde da je mlada žena umrla od posljedica bolesti, a ne od “batina”. Kažu da tako stoji u medicinskom izvješću, no djevojčin ga otac ne prihvaća. Njezin rođak je rekao da je Mahsa umrla od posljedica “silovitog udarca u glavu”.

Prosvjed je potaknuo skupove solidarnosti u inozemstvu, a međunarodna zajednica osudila je represiju koja je, po podacima nevladinih organizacija odnijela više od 100 života.

Unatoč prekidima interneta i nastojanju vlasti da blokiraju pristup aplikacijama Instagram i WhatsApp, Iranci su se, na online poziv aktivista u subotu okupili na ulicama grada Ardabila.

U rodnome gradu Mahse Amini Saghezu u Kurdistanu u štrajk su stupili trgovci, a isto su napravili oni u sjevernoj pokrajini Mahabad, prenosi internetski medij 1500tasvir, spominjući i kršenja ljudskih prava.

Sudeći po fotografijama objavljenim na internetu mladi su demonstrirali na sveučilištima u Teheranu, Isfahanu i Kermanšahu na sjeverozapadu zemlje.

Prosvjednici su se odazvali pozivu aktivista na masovne prosvjede pod sloganom ‘Početak kraja!’ za iranske vlasti.

Aktivisti su potaknuli Irance na prosvjede u područjima gdje nema snaga sigurnosti. Skandirali su “Smrt diktatoru”, misleći pritom na vrhovnoga iranskog vođu Alija Khameneija.

Istodobno je službeno tijelo – Islamsko vijeće za koordinaciju razvoja pozvalo Irance da u subotu u džamijama nakon večernje molitve “iskažu gnjev protiv pobune i pobunjenih”.

Od 16. rujna mlade žene, studentice i učenice kontinuirano organiziraju prosvjede tijekom kojih ne nose marame, izvikuju protuvladine parole i sukobljavaju se s policijom.

U represiji prosvjeda dosad je smrtno stradalo najmanje 108 ljudi, podaci su nevladine organizacije Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Amnesty International raspolaže podatkom po kojemu je u prosvjedima smrtno stradalo najmanje 23 djece u dobi od 11 do 17 godina, a “ubili su ih pripadnici snaga sigurnosti”. Stotine su uhićene.

Osudivši politiku dvostrukih standarda, šef iranske diplomacije Hosein Amir-Abdolahian u petak se upitao: “Tko bi rekao da će smrt jedne djevojke biti toliko važna za zapadnjake? Što su učinili oni kada su posrijedi stotine tisuća mučenika i umrlih u Iraku, Afganistanu, Siriji i Libanonu“.

Zapadnjaci i dalje podržavaju prosvjednike.

U petak je američki predsjednik Joe Biden, čija je zemlja zakleti neprijatelj Irana, rekao da stoji “uz hrabre žene Irana”, pozvavši vladu da “prekine nasilje protiv svojih građana”.

Iranski čelnici optužuju Sjedinjene Države za destabilizaciju njihove zemlje “poticanjem nemira”.

I dok se Europska unija u ponedjeljak sprema nametnuti sankcije Iranu, šef iranske diplomacije pozvao je EU da usvoji “realan pristup” problemu.

Ovo su najveći prosvjedi u Iranu nakon onih održanih 2019., kada su stanovnici demonstrirali protiv rasta cijena benzina u toj naftom bogatoj zemlji.(N1)