Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kina i druge ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu! ‘Što prije kontaktirajte ambasadu‘

Izvještaj ne spominje potencijalnu nuklearnu prijetnju, ali ističe da su napetosti u Ukrajini ‘eskalirale na novu razinu‘

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje građane da zbog „sve teže sigurnosne situacije” napuste teritorij Ukrajine, objavio je na Twitteru kineski državni list Global Times, prenosi Slobodna Dalmacija.

„Uz trenutnu sumornu sigurnosnu situaciju u Ukrajini, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i kinesko veleposlanstvo u Ukrajini pozivaju kineske građane u zemlji da pojačaju mjere opreza i evakuiraju se”, piše Global Times.

Spomenuti list navodi da je kineska ambasada u Kijevu spremna pružiti pomoć u organizaciji odlaska te da bi kineski građani koji se nalaze u Ukrajini trebali što prije kontaktirati ambasadu i registrirati svoje osobne podatke.

Izvještaj Global Timesa ne spominje potencijalnu nuklearnu prijetnju, ali ističe da su napetosti u Ukrajini „eskalirale na novu razinu”.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je u utorak kinesko veleposlanstvo u Ukrajini već pozvalo svoje građane da „ne borave na teritoriju Ukrajine ako to nije nužno” te da „napuste zemlju čim budu u mogućnosti”. Najnoviji poziv kineskim državljanima da svakako napuste Ukrajinu, uz konkretne upute kako to izvesti, znači da je Peking procijenio da se sigurnosna situacija u Ukrajini zadnjih dana rapidno pogoršava, ili da će tek eskalirati.
„Kina je rekla svojim građanima u Ukrajini da se odmah evakuiraju iz zemlje, pojačavajući strahove da je nuklearni napad neizbježan”, konstatira portal Asia Markets.

Što se događa?
Štoviše, spomenuti portal navodi i da se niz drugih zemalja bliskih Rusiji pridružilo Kini u pozivu svojim građanima da se hitno evakuiraju iz Ukrajine. Osim pet bivših sovjetskih republika iz centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan), to su učinili i Bjelorusija, Egipat i Srbija, dok su Kazahstan i Srbija uz to i zatvorili svoje ambasade u Kijevu.

Takvi koordinirani potezi više zemalja koje su bliske Rusiji izazvala su brojna nagađanja da se u Ukrajini sprema nova eskalacija:

„Kazahstan zatvara ambasadu. Kirgistan, Uzbekistan, Turkmenistan i Srbija već su poručili svojim državljanima da odu iz Ukrajine. Primjećujete, sve su ove zemlje ruski saveznici. Što se događa?”, napisao je na Twitteru dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona Ivica Puljić, piše Slobodna Dalmacija. (jutarnji.hr)