Aktualno Gastro Magazin

Kruh

Danas se u našem gradu obilježava Dan kruha, pa evo i jednog prigodnog recepta….

“Ima li hrane rasprostranjenije i starije od kruha? Ima li veće simbolike za hranu nego što je kruh? Ima li netko tko ne pomisli na toplinu doma kada osjeti miris svježe pečenog kruha?” – pita se naša Vanja u jednoj od svojih objava.
“To je nekako usađeno u moj genetski kod i koliko god vodila borbu s kilogramima ili pokušavala jesti zdravije, teško mogu odoljeti dobrom kruhu. Odrasla sam na šniti kruha s maslacem i pekmezom od šljiva uz šalicu mlijeka. Kada pomislim na djetinjstvo, jedno od najživljih sjećanja su bake ili mama koje mijese kruh i miris domaćeg, svježe pečenog kruha iz špareta na drva.

Naravno, kao gurmanki, ispeći dobar kruh postao je izazov. U bespućima interneta ima jako puno recepata s ovakvim ili onakvim brašnom, omjerima, postupcima i puno toga sam isprobala. Vjerujte, na kraju mi je najbolji obični bijeli ili polubijeli kruh iz gusanog lonca. Pečem ga u dvije varijante, s običnim kvascem i sa starterom, odnosno kiselim tijestom ( to sam tek nedavno otkrila pa se još usavršavam).

Za kruh od kiselog tijesta će vam trebati starter. Pojednostavljeno, to je mješavina brašna i vode koju napravite i tijekom 7 do 10 dana hranite dok ne razvije fermentaciju. Jednom kada je starter aktiviran, sama izrada kruha od kiselog tijesta nije toliko komplicirana.” – poručila je autorica gastro bloga Gorski kotao.

U nastavku donosimo recept i postupak za klasičan bijeli kruh sa svježim kvascem.

Sastojci za mali krušćić:
300 g glatkog brašna
10 g svježeg kvasca (ili četvrtina kocke)
200 ml mlake vode
pola žličice šećera
1-2 žličice soli (ovisno kako volite)

Postupak:
Za početak morate aktivirati kvasac. Razmrvite ga u posudu, dodajte mlaku vodu, malo brašna i šećer. Ako je kvasac zdrav, aktivirat će se već nakon 15 ili 20 minuta. U to dodajte prosijano brašno. Ukoliko imate robota, olakšat će vam postupak miješanja. Ja ga uključim na nisku brzinu i onda postepeno dodajem brašno. Na kraju dodam sol. Smjesu mijesim nekih 5 do 10 min, a zatim prekrijem krpom i ostavim na toplom da se tijesto diže.
Nakon što je tijesto udvostručilo volumen, premijesim ga još jednom i opet ostavim da se diže pokriveno krpom.

Dignuto tijesto prebacim na pobrašnjenu površinu (koristim dasku od drveta lipe, po starinski), po potrebi dodam još malo brašna i mijesim tijesto rastezanjem i preklapanjem. Dlanom rastegnete pa preklopite krajeve poput pisma i tako nekoliko puta. Pobrašnim posudu i ostavim tijesto da se još jednom digne.
Uključite pećnicu na 250 stupnjeva, odnosno na najjače.

Gusanu dublju posudu, većeg volumena, malo navlažite vodom i stavite papir za pečenje. Papir pobrašnite i tijesto prebacite u posudu. Površinu tijesta pobrašnite i zarežite žiletom, ako ne želite da vam se kruh raspuca. Poklopac posude poprskajte vodom i poklopite kruh. Kada je pećnica dovoljno zagrijana, stavite lonac u pećnicu i tako poklopljeno pecite 25 min. Ukoliko radite veći kruh, trebat će 30 do 35 min. Nakon toga oprezno maknite poklopac (opekla sam se nekoliko puta) i zapecite kruh da dobijete zlatnu i hrskavu koricu. Ukoliko imate ventilator, možete ga uključiti. Za to će vam trebati još nekih 10 ili 15 min, pratite boju kruha. Pečeni kruh izvadite skupa s papirom i neka se ohladi prekriven platnenom krpom. Nemojte ga rezati dok je još vruć. Dobar tek! (gorskikotao.com)