Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Odgojitelji idu u prosvjed: “80 posto vrtića u Hrvatskoj ne poštuje standard”

Preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjereni prostori, ugroženost sigurnosti i zdravlja djece, neujednačene plaće, nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda, razlozi su prosvjeda predškolskih sindikata i udruga koji će se održati iduće subote u Zagrebu.“80 posto vrtića u Hrvatskoj ne poštuje Državni pedagoški standard (DPS), a on daje osnovne okvire koliko prostora, kakav prostor, koliko odgojitelja na koliko djece mora biti”, kazala je za Hinu Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Jedan odgojitelj, 36 djece, 40 kvadrata
Primjerice, iako Državni pedagoški standard propisuje da na osmero djece jasličke dobi rade dva odgojitelja te je potrebno osigurati prostor od pet metara kvadratnih po djetetu, postoje brojni primjeri jasličkih skupine u kojoj je 36 djece nagurano u 40 metra kvadratna, s jednim odgojiteljem u smjeni.

Državni pedagoški standard propisuje da se u mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini u redovitom programu u odgojno-obrazovnu skupinu djece u dobi od jedne do dvije godine može uključiti najviše desetero djece, od jedne do tri godine može se uključiti najviše 12 djece,.

Od tri godine do polaska u školu može se uključiti najviše 20 djece, od četiri godine do polaska u školu može se uključiti najviše 22 djece.

Na terenu je, kaže Turković Gulin, čista improvizacija pa tako u nekim prostorima koji su 40-ak četvornih metara prenamijenjenih tavanskih ili podrumskih prostora, upisano i do 36 jasličara od godinu dana. Ili 35 djece u dobi tri do četiri godine.

DPS propisuje da na osmero djece u dobi od jedne do dvije godine rade dva odgojitelja. “Mi uvijek imamo po jednog odgojitelja u smjeni”, ističe Turković Gulin, dodajući da to nije sigurno, te onemogućuje da se kvalitetno posveti djeci. Iako to zakon omogućuje, dodatno se ne zapošljavaju ljudi.

“Sigurnost i zdravlje djece je ugroženo, mi smo ti koji smo odgovorni za sve unutra, dolazi i do krivičnih prijava kada dođe do velikih problema”, naglasila je.

Nedostaje 5000 odgojitelja
Turković Gulin kaže da prema procjenama nedostaje oko 5000 odgojitelja. U vrtićima, uz odgojitelje, nedostaje i logopeda, psihologa, rehabilitatora, ali i drugog kadra. Cijeli članak donosi N1.