Aktualno OG sada Ogulin

Održano predavanje Damira Barešića i otvorena izložba fotografija

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin održano je predavanje Damira Barešića o hodočasničkim putovanjima u Santiago de Compostelu, a potom i otvorena izložba fotografija pod nazivom “Svjetlopisi s puta”.
Barešić se na ovo zahtjevno putovanje uputio u više navrata u razdoblju od 2011. do 2019. godine. O zgodama i nezgodama na koje su nailazili, susretima s drugim putnicima, lijepim trenucima i mjestima koje su obišli, osim Barešića govorili su i njegovi prijatelji, suputnici na pojedinim putovanjima, Hrvoje Pancer i Božo Protrka.

Svoja iskustva Barešić je zabilježio fotografijama koje možete pogledati u prizemlju i hodnicima Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin od 15. listopada do 15. studenoga, a neke su od njih i u katalogu izložbe iz kojeg izdvajamo nekoliko rečenica ondje napisanoga osvrta:
“Iako se čini da je put i proživljavanje jednoga hodočasnika nemoguće dokučiti fotografijom, ako prethodno nije hodano istim stazama, Barešićeve fotografije navode na drugačije promišljanje. One nisu samo materijalni, nego i duhovni zapisi. Prašnjava staza s dvoje-troje ljudi u daljini, usamljeno stablo usred pustopoljine, magla koja guta putnika, beskrajna polja žita išarana putevima, umorni putnik oslonjen o zid – sve su to prizori koji toliko vjerno odaju osjećanja čovjeka koji onuda hoda. I sve je u njima: radost i tuga, ispunjenost i praznina, vjera i sumnja, snaga i nemoć, poriv i malaksalost, zadovoljstvo i žal, ljubav i prijezir – sve što stupa ukorak s putnikom i vuče se za njim do cilja.” (foto: Katedra Čakavskog sabora Modruše)