Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Počeo 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine u Pekingu

U Pekingu se održava 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine. Gotovo 2300 delegata bira čelnika partije koji je i predsjednik države. Očekuje se da će aktualni predsjednik Xi Jinping dobiti svoj treći mandat. Bude li tako – postat će najdugovječniji vođa zemlje nakon Mao Ce-tunga.
U veličanstvenoj Velikoj dvorani naroda u Pekingu, delegati iz svih dijelova Kine biraju svog vođu. Zbog nedostatka suparnika, rezultat izbora nije dvojben. Xi Jinping vjerojatno će dobiti povijesni treći mandat, čime se otvara i put potencijalnoj doživotnoj vladavini.

  • Glavna tema ovog Kongresa je visoko podizanje zastave socijalizma s kineskim obilježjima. U novoj eri želimo potpunu provedbu misli o socijalizmu s kineskim obilježjima. Nosit ćemo veliki utemeljiteljski duh partije te napredovati hrabro i poduzetno. Nastojat ćemo u jedinstvu izgraditi modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu, rekao je Xi Jinping.

Pobjeda Xi Jinpinga bit će njegova krunidba za najmoćnijeg kineskog vođu nakon Mao Ce-tunga. Xi je prije pet godina svoju političku filozofiju uključio najprije u stranački, a zatim u državni ustav. Time se na svojevrstan način izjednačio s utemeljiteljem partije čija je filozofija maoizma za vrijeme vladavine uključena u ustav zemlje.

  • Xi Jinping etablirao se kao jedini vođa Kine. On nije dužan polagati račune vođama oko sebe. On je srž vlasti. I kao rezultat toga, vidjeli smo neke političke ekscese. Svjedoci smo politike nulte stope covida koja je stvorila masovne društvene i ekonomske poremećaje u cijeloj Kini. U zemlji jača unutarnja sigurnost kako bi se dodatno pojačala stranačka kontrola nad svakodnevnim životima kineskih građana, rekao je Drew Thompson, viši znanstveni suradnik na Narodnom sveučilištu u Singapuru.

Xijevim ostankom na čelu države, prema mišljenju mnogih, Kina bi mogla postati još totalitarnije društvo. Xi trenutno drži tri najvažnije funkcije u državi – glavni tajnik partije, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Njegovu dosadašnju vladavinu obilježilo je zahlađenje odnosa prema Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji. Ključna vanjskopolitička tema za Kinu u Xijevom je mandatu bila pripojenje Tajvana.

  • Vanjske sile nastavljaju se koristiti Tajvanom za obuzdavanje Kine, a to ozbiljno potkopava temeljne interese kineske nacije. Neposredni interesi sunarodnjaka s druge strane Tajvanskog tjesnaca ozbiljno ugrožavaju mir i stabilnost Kine. Ako se to ne zaustavi, bacit će Tajvan u ponor i donijeti katastrofu našim sunarodnjacima, istaknuo je Sun Yeli, glasnogovornik 20. Narodnog kongresa Komunističke partije Kine.

Mnogi se nadaju da će na Kongresu doznati koliko bi još dugo mogla trajati politika nultog covida u sklopu koje je zemlja uvela strogi lockdown.

  • Ovog je tjedna postalo jasno da kineski visoki dužnosnici zasad žele nastaviti s postojećim stavom o COVID-u. Ali vjerojatno ćemo na Kongresu dobiti neke naznake o tome kako žele nastaviti usavršavati vladin odgovor na pandemiju. Pozvat će i lokalne vlasti na ciljan odgovor koji bi bio manje štetan za gospodarstvo, rekao je Louis Kuijs, glavni ekonomist S&P Global Ratingsa za Aziju.

Partija će na Kongresu ponuditi i rješenja za daljnji razvoj nekretninskog, energetskog i tehnološkog sektora. Kinesko gospodarstvo koje je proteklih desetljeća doživjelo nagli rast, sada se suočava s velikim ekonomskim poremećajima. Ali usprkos globalnoj krizi, Kina Xi Jinpinga bogatija je i samopouzdanija nego ikad prije, ali i više okrenuta – prema samoj sebi. (hrt.hr)