Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sindikatima javnih službi Vladina ponuda povećanja plaća neprihvatljiva

Sindikatima zaposlenih u javnim službama Vladina ponuda povećanja osnovice plaća nije prihvatljiva. Očekujemo da je korigira i to ćemo iznijeti na sutrašnjem nastavku pregovora, najavila je u ponedjeljak predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić.- Želimo smanjiti realan pad plaća s obzirom na inflaciju, poručila je Lovrić na konferenciji za novinare u ime obrazovnih sindikata, naglasivši da imaju veliku većinsku potporu članstva iskazanu na referendumskom izjašnjavanju od oko 80 posto. Podsjetila je kako Vlada nudi povećanje osnovice od 4 posto od 1. listopada i dva posto od travnja iduće godine s isplatom u svibnju, što im je neprihvatljivo.

Ako Vlada nije spremna na korekciju, sve su opcije otvorene i sindikalne će akcije krenuti u finalizaciju, najavila je Lovrić napominjući da su u pripremu već krenuli za 180.000 zaposlenih u javnim službama.

Upitala se ima li na Vladinoj pregovaračkoj strani netko tko je spreman razmišljati izvan okvira i da se pregovara šablonski uz argument da bi povećanje plaća generiralo rast inflacije. Na upit treba li se u pregovore uključiti premijer Andrej Plenković odgovorila je kako “to hoće li on donijeti prevagu ovisi o njemu samome” te da je najodgovorniji jer vodi Vladu.

Očekujemo da će Vlada izaći s boljom ponudom

Ustvrdila je kako nije moguće zadržati pad kupovne moći sindikalnog članstva jer bi to zahtijevalo 35-postotni rast plaća, što Vlada zasigurno ne bi prihvatila pa su stoga tražili 10-postotno povećanje ove i 5-postotno iduće godine. To smatramo minimumom minimuma, poručila je Lovrić dodavši da su sindikati naknadno korigirali svoje zahtjeve tražeći osam posto povećanja za ovu i pet za iduću godinu i da je to njihov konačan zahtjev. U protivnom to bi značilo sunovrat kupovne moći građana, ocijenila je dodavši kako očekuje Vladin pošten odnos prema svojim zaposlenicima.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak govoreći u ime sindikata zdravstva, socijalnih i mirovinskih sindikata istaknula je kako država ne može funkcionirati bez tih službi. Očekujemo da će Vlada izaći s boljom ponudom kako ne bismo morali poduzimati sindikalne akcije, kako bi zaposlenici bili vrednovani kako zaslužuju i kako bi se koliko-toliko sačuvala kupovna moć s obzirom na rast inflacije, poručila je.

Makroekonomist Sindikata znanosti i savjetnik sindikalnog pregovaračkog odbora javnih službi Matija Kroflin istaknuo je da su sindikalni zahtjevi potpuno opravdani i realni. Na kraju godine želimo povišicom plaće dostići razinu rasta cijena, a za iduću spriječiti njihov realni pad, to je minimum i ispod toga trenutno ne možemo ići, poručio je. (hrt)https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sindikati-javnih-sluzbi-odbili-vladinu-ponudu-ocekujemo-korigiranu-ponudu-10213997