Aktualno OG sada Ogulin

Zabrana pušenja u krugu škole – podsjećaju iz Obrtničke i tehničke škole

Prije nekoliko dana Obrtnička i tehnička škola Ogulin na društvenim je mrežama objavila:

Ovim putem ponovno obavještavamo učenike i zaposlenike da je Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda („NN“ broj 45/2017, 114/2018) zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. Pušenje je zabranjeno i u prostorima koji se ne smatraju zatvorenim javnim prostorom, a funkcionalni su dio prostora u kojima se obavlja djelatnost odgoja i/ili obrazovanja. Također zabranjeno je pušenje na prostoru koji je udaljen manje od 20 metara od ulaza u zgradu obrazovne ustanove.
Slijedom navedenog, pušenje je zabranjeno u unutarnjem i vanjskom školskom prostoru. Unutarnji školski prostor obuhvaća sve prostorije u školskoj zgradi i sportskoj dvorani.
Vanjski školski prostor obuhvaća nadstrešnicu, dvorište i parkiralište.
Odredbama članka 40. i 43. Zakona, predviđene su novčane kazne za prekršaje koje, nepoštivanjem navedenih odredbi, počini pravna ili fizička osoba.
Navedenim člancima pravna osoba može biti kažnjena s iznosom od 70.000,00 do 150.000,00 kuna, a fizička osoba s iznosom od 1.000,00 kuna.
Također, škola će sa svoje strane oštro sankcionirati iste“.

Obavijest je potpisala ravnateljica  Zrinka Ceranić-Jurković,  koja nam na našu zamolbu o pojašnjenju kaže da ova obavijest nije posljedica nekih inspekcija ili pritužbi već dio aktivnosti koje škola poduzima svake godine u nastojanju da preventivno djeluje na učenike i djelatnike. Škola, u tom smislu, na početku svake školske godine na satovima razrednih odjela i sjednici Nastavničkog vijeća podsjeća na zabranu konzumacije duhanskih i sličnih proizvoda . Ove godine odlučili su se za ovaj način, pri čemu je objava dostupna učenicima, roditeljima i zaposlenicima. Škola također, kaže ravnateljica,  provodi cijeli niz aktivnosti i radionica preventivnog karaktera tokom cijele školske godine.