Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o Vladinim izvješćima o mjerama protiv epidemije COVID-a

Saborski zastupnici raspravit će izvješća o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije bolesti COVID-19 od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022. te izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2018.Zastupnici će tako raspraviti dva Vladina izvješća o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-COV-2 u Hrvatskoj od 1. siječnja do 31. svibnja 2022. te od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022.

Izvješća obuhvaćaju aktivnosti koje su u tim razdobljima poduzimali Vlada, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, državna tijela, jedinice područne (regionalne) samouprave, jedinice lokalne samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima radi zaštite javnozdravstvenog interesa, odnosno provedbe mjera i postupaka usmjerenih na zaštitu zdravlja pučanstva na području Hrvatske zbog epidemije bolesti COVID-19.

Rast broja slučajeva zabilježen je u siječnju 2022. kada je prevladavala omikron-varijanta koja je obilježila peti val epidemije. Nakon toga broj slučajeva uglavnom pada, uz povremene oscilacije. U idućem razdoblju epidemiološka situacija bila je mirna sve do kraja lipnja 2022. kada broj slučajeva raste, ali manjim intenzitetom u odnosu na zimski val.

U izvješćima je prikazana i situacija vezana za stanje utrošenosti cjepiva i procijepljenosti stanovništva te pojavnost uvođenja epidemioloških mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja stanovništva, sprječavanje ulaska virusa SARS-CoV-2 u zdravstvene ustanove, ustanove socijalne skrbi i druge, trgovačka društva i lokalne zajednice, a koje su većinom ukinute 7. travnja 2022.

Na sjednici će biti riječi i o izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2018. Te je godine održana 41 javna sjednica na kojoj je doneseno ukupno 126 odluka o nepokretanju postupka, 78 odluka o pokretanju postupka te 75 konačnih odluka o utvrđenim ili neutvrđenim povredama Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

U odlukama u kojima je utvrđena povreda odredbi tog zakona za koje se mogu izreći propisane sankcije, u deset predmeta izrečena je sankcija opomene te je ukupno izrečena 121.000 kuna sankcija obustava dijela neto mjesečne plaće dužnosnika.

Zbog složenosti i opsežne dokumentacije koju je bilo potrebno prikupiti i detaljno analizirati, rad Povjerenstva u 2018. obilježio je predmet vezan uz rješavanje problema koncerna Agrokor.(hrt)