Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Priopćenje oporbenih vijećnika Gradskog vijeća Grada Karlovca povodom napuštanja tematske sjednice o obrani o poplava

Oporbeni vijećnici Gradsko vijeća Grada Karlovca jučer su napustili tematsku sjednicu o obrani od poplava. Tim povodom klubovi Klub vijećnika SDP-a, HSS-a i nezavisnog vijećnika Dražena Cukine, Klub vijećnika Možemo! i Nova ljevica i nezavisni vijećnik Tomislav Novak poslali su zajedničko priopćenje koje u nastavku prenosimo:

“Napustili smo tematsku sjednicu Gradskog vijeća Grada Karlovca na temu obrane od poplava, kojoj su nazočili predstavnici Hrvatskih voda, direktor HE Lešće te predsjednici mjesnih odbora i gradskih četvrti, zbog nepoštivanja Poslovnika i kršenja Etičkog kodeksa koji utvrđuje ponašanje članova Gradskog vijeća Grada Karlovca. Usprkos činjenici da smo vrlo oskudne materijale za sjednicu dobili pet minuta prije početka rada, u dobroj smo vjeri, snažno i konstruktivno raspravljali o sustavu obrane od poplava na temelju svojih iskustava i iskustava naših sugrađana. Pravo i dužnost oporbenih vijećnika je preispitivati svaku odluku i mjeru koje vladajuća politika donosi. Međutim, ne prvi put, u Gradskom vijeću smo bili suočeni sa skandaloznim narušavanjem dobrih demokratskih praksi. Još jednom je, zloupotrebljavajući govornicu, vijećnik Tihomir Mamić, umjesto za pitanja i raspravu o sustavu obrane od poplava, vijećnicu iskoristio za besprizorno politikantstvo, vulgarno apostrofirajući poimence oporbene vijećnike, vrijeđajući njihove napore da dobiju adekvatne i cjelovite informacije o ovom prevažnom pitanju. Uzimajući u obzir da je gospodin Mamić tajnik gradske organizacije HDZ-a, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a, predsjednik tri gradska odbora i član još tri odbora (o županijskim i nadzornim odborima nećemo ni govoriti), a njegovi opetovani ispadi ne nailaze na adekvatan odgovor mjerodavnih gradskih i stranačkih tijela, zaključujemo da se radi o pravom vođi i pravom licu karlovačkog HDZ-a.

Nadamo se da će predsjednik Gradskog vijeća, pomirljivi gospodin Marin Svetić, i naš uvijek suradnički raspoloženi gradonačelnik Damir Mandić, osigurati provedbu Poslovnika i čl. 2 Etičkog kodeksa koji propisuje “uspostavu primjerene razine odgovornog ponašanja, korektnog odnosa i kulture dijaloga”.

Usprkos HDZ-ovom miniranju ove tematske sjednice, oporba podržava nastavak izgradnje sustava obrane od poplava koji će uzeti u obzir potrebe i legitimne interese građana Karlovca.” – stoji u priopćenju za medije koje potpisuju :

Klub vijećnika SDP-a, HSS-a i nezavisnog vijećnika Dražena Cukine
Klub vijećnika Možemo! i Nova ljevica
Nezavisni vijećnik Tomislav Novak