Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Italiji uhićen sin najbogatijeg ruskog gubernatora, SAD traži da ga se izruči: Prijeti mu 30 godina zatvora

Uss je okrivljen, zajedno s još četvero ruskih državljana i dvojicom venezuelanskih trgovaca naftom, za kršenje sankcija i pranje novca

Artëm Uss (40), jedini sin i najmlađe dijete krasnojarskoga gubernatora, uzapćen je na milanskom aerodromu Malpensi po međunarodnome uhidbenom nalogu Sjedinjenih Država Amerike. Kako piše rimski Il Messaggero, mlađi Uss je okrivljen, zajedno s još četvero ruskih državljana i dvojicom venezuelanskih trgovaca naftom, za kršenje sankcija i pranje novca.

Vijest je na Facebooku objavilo veleposlanstvo Ruske Federacije u Italiji. Prof. dr. Aleksandr Uss (67), uzapćenikov otac, gubernator je Krasnojarskoga Kraja, veoma prostrane sibirske federalne jedinice u Ruskoj Federaciji. On je i rektor Sibirskoga federalnog sveučilišta. Moskovske Vedomosti su lani objavile da je on najbogatiji ruski gubernator. Zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu sankcionirala ga je Ujedinjena Kraljevina.

Uz Ussa ml. okrivljeni su još: Jurij Orehov, Svetlana Kuzurgaševa, Timofej Telegin i Sergej Tuljakov, te Juan Fernando Serrano Ponce i Juan Carlos Soto. I Orehov je uzapćen, ali u Njemačkoj. Sjedinjene Države će zahtijevati njihovo izručenje. Ako budu izručeni, u Americi riskiraju kaznu do 30 godina zatvora. Američki istražni organi smatraju da su sudjelovali u “smišljanju složenog sistema kako bi ilegalno dobili zabranjenu vojnu tehnologiju Sjedinjenih Država te naftu iz Venezuele koja je pod sankcijama”.
Na popisu američkih sankcija su i dvije Orehovljeve tvrtke u Njemačkoj: Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH) te Opus Energy Trading LLC (Opus Energy Trading).
“Pribavljanje naftnih proizvoda, javne opreme i tehničkih sredstava, u slobodnoj kupoprodaji svugdje po svijetu, odjednom postaje ilegalno jer su to tako proglasile američke vlasti. Kako to? Samo zato jer je to učinjeno za dobro Rusije. Očit je politički kontekst tih optužaba”, ogorčeno piše prof. Uss u društvenoj mreži Telegram. (jutarnji.hr)