Aktualno OG sada Ogulin

Društvo „Naša djeca“ Ogulin sudjeluje u projektu „STEM – Budućnost za 5“

Društvo „Naša djeca“ Ogulin uključeno je u programe za obrazovanje djece „STEM – Budućnost za 5“ koje je Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske pokrenuo u suradnji s IRB i GFZ-om.

U realizaciji ovih programa, čiji je cilj djeci prenijeti suvremena znanja i mogućnosti učenja o informatici, robotici i multimediji, Ogulinci sudjeluju zajedno s još četiri lokalna Društva „Naša djeca“: Slatina, Jastrebarsko, Kutina i Opatija. Upravo zato, proteklih mjeseci troje voditelja uz druge kolege iz navedenih DND-ova, prošlo je niz edukacija o ovome području kako bi u 2023. godini postali mentori STEM radionica u svojim lokalnim zajednicama.

Zahvaljujući projektu, djecu će osim kroz teoriju, o STEM-u učiti i kroz praksu. Naime, u svakom od navedenih DND-ova u tijeku je opremanje posebnih „STEM kutića“ gdje će djeca imati priliku upoznati se s humanoidnim robotima Nao i Pepper te isprobati rad s drugim tehnologijama koje se koriste u poučavanju. Ovaj zanimljiv i zabavan kutić u našem gradu će biti smješten u prostorijama Društva Naša djeca Ogulin ( iznad Borova ) . U želji da se najmlađima dodatno približi STEM područje, u izradi je i strip o hrvatskim znanstvenicima i izumiteljima.

Za sljedeću godinu postoje veliki planovi – u Ogulinu se planira provesti prezentacije za javnost, a projekt će, zajedno s ostalim DND-ovima i Savezom društva „Naša djeca“ u proljeće predstaviti i na Danima računarstva i robotike na Institutu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu.

I ovim projektom Društvo „Naša djeca“ nastavlja s tradicijom naprednih odgojno-obrazovnih programa koji izjednačavaju prilike među djecom kroz različite oblike izvaninstitucionalnog učenja. Aktivnosti koje pripremamo namijenjene su djeci predškolske i ranoškolske dobi, a kao i uvijek, bit će besplatne.

Spomenimo i to da Projekt „STEM – budućnost za 5“ sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.224.601,45 HRK i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 216.106,14 HRK.