Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković nakon summita: Pala cijena plina, u RH neće doći 100.000 vojnika

U Bruxellesu je održan summit EU-a na kojem je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Nakon sastanka premijer je dao izjavu.

– Energetika i Ukrajina bile su glavne teme, rekao je na početku premijer Plenković.

Govoreći o plinu, rekao je da su smanjenje cijena plina, sigurna opskrba plinom i smanjena potražnja glavni ciljevi.

– Zahvaljujući mehanizmu koji smo sad napravili doći ćemo do toga da cijene plina ne odlete u nebo. Zajedničkom platformom nabavljat će se plin. Dugoročni je cilj tranzicija na obnovljive energije, istaknuo je.

– Mi smo s naše strane ponovili sve ono što govorimo sve vrijeme. Bilo je tu nekih posebnosti, ova zemlja, ona zemlja, ali je na kraju bio dobar dogovor. Vidite kako su reagirala tržišta – cijena plina odmah je pala. Politička poruka Europske unije s najviše razine ovakvom odlukom dala je efekt. Sada očekujemo da se ove odluke operacionaliziraju na razini vijeća mjerodavnog za energetiku i Europska komisija na tragu ovog prijedloga koji je iznijela sredinom tjedna također da konkretne prijedloge. To je što se tiče energetike, rekao je premijer Plenković.

– Što se tiče Ukrajine, donijeli smo zaključke, širok je konsenzus, tu gotovo da među liderima nema više neke rasprave. Svi mislimo i govorimo isto već 10 mjeseci. Snažna je potpora. Najavio sam da ćemo biti domaćin Krimske platforme u ponedjeljak i utorak, rekao je premijer.

Dodao je kako se razgovaralo i o ekonomskoj i vojnoj pomoći Ukrajini.

– Hrvatska nije neutralna, nego je članica EU-a i NATO-a i zauzela je snažan politički stav solidarnosti s Ukrajinom i osude Rusije. Objasnili smo politiku, nema nikakvih iznenađenja, naveo je.

O uključivanju Hrvatske u obuku rekao je da je odluka donesena na razini EU-a i obvezna je za sve. Više na hrt.