Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusi minirali hidroelektranu Kahovka, u opasnosti više od 80 mjesta

Rusi su minirali branu i jedinice hidroelektrane Kahovka, a u opasnosti je više od 80 mjesta, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom videoobraćanja Vijeću Europe dodavši kako je to važna brana na rijeci Dnjipro u južnoj regiji Herson.

  • Imamo informaciju da su ruski teroristi minirali branu i jedinice hidroelektrane Kahovka, rekao je Zelenski Vijeću Europe.

Radi se o jednom od najvećih energetskih postrojenja koje sadrži oko 18 milijuna kubičnih metara vode. Predsjednik je istaknuo i da će, ako ruski teroristi raznesu tu branu, više od 80 mjesta, uključujući Herson, biti poplavljeno.

  • Stotine tisuća ljudi moglo bi patiti. Može uništiti najveće zalihe vode za jugu Ukrajine. Ovaj potez ruskih terorista može ostaviti nuklearku Zaporižje bez vode za hlađenje reaktora. Posljedice mogu dovesti do povijesne katastrofe, naglasio je Zelenski.

Inače, brana i hidroelektrana radile su smanjenim kapacitetom jer su to područje, još u ožujku, zauzele ruske snage. Ukrajinske snage su oko 40 kilometara sjeverno od brane, a tijekom posljednja četiri mjeseca pokrenuli su nekoliko napada na most koji je dio brane kako bi spriječili da ga ruska vojska koristi. (Alenka Marina/P.F./HRT/IMS)