Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ministar Beroš o reformi: Dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako polica dopunskog zdravstvenog osiguranja neće poskupjeti, ostaje 70 kuna mjesečno, no poskupljuje participacija za one koji nemaju dopunsko osiguranje, a takvih je 600 tisuća u RH.
“Ona se polako sagledavala i razmatrala. Potrebno je razmotriti sveobuhvatna rješenja. Poučeni smo ranijim iskustvima kada parcijalna rješenja nisu rezultirala dobrima pomacima u zdravstvenom sustavu”, rekao je.

“Mi smo krenuli s uočavanjem određenih disfunkcionalisti i tražili smo načine za rješavanje. Dosta dugo je to trajalo, i još uvijek postoje određene dvojbe, ali mislim da smo na pravom putu i mislim da će opće i specifične ciljeve reforme prihvatiti i građani i zdravstveni profesionalci”, dodao je ministar.
Beroš je rekao je da će poskupjeti participacija građana koji nemaju dopunsko osiguranje, a njih je oko 600.000.

“HZZO neće poskupjeti dopunsko osiguranje i to je naš cilj. Ne želimo dodatno teretiti građane, pogotovo u kontesku ovakve ozbiljne ekonomske situacije u zemlji i u svijetu. Namjerno smo ostavili cijenu na 70 kuna”, rekao je ministar.

“Međutim, kao jedan pokušaj regulacije tržišnih aspekata u zdravstvu smo povećali participaciju sa 2000 na 4000 kuna za one bez dodatnog osiguranja. To je maksimum koji netko tko nije osiguran u zdravstvu može platiti”, istaknuo je.

Upitan je o trošarinama na cigarete, zbog kojih je Ministarstvo zdravstva ostalo bez dvije milijarde kuna.

“To je krivo gledanje na stvari. Vlada u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom financija svake godine daje daleko više novca od te dvije milijarde od posebnog poreza na duhanske proizvode”, odgovorio je Beroš.

“To je ogroman novac, ali morate uzeti u obzir da smo 2021. godine dobili 6,8 milijardi, a ove godine zasad 2,4 milijarde dodatnog novca. Jamstva postoje i to je sve skupa dogovoreno”, rekao je ministar. (N1 Info, Hina)