Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinska bolnica spojit će se s karlovačkom

Ministarstvo zdravstva u zakonskim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, upućenima u javnu raspravu, predlaže neke bitne promjenu u odnosu na dosadašnji način funkcioniranja zdravstvene zaštite. Izmjena je mnogo, a mi ćemo se pozabaviti samo sa onih par ključnih koje se posebno odnose na budući način funkcioniranja bolnica i domova zdravlja.

Bolnice – spajat će se ogulinska i karlovačka bolnica

Predloženim zakonom se mijenjaju odredbe o osnivanju opće bolnice, na način da opću bolnicu osniva isključivo Republika Hrvatska i to uz mogućnost osnivanja jedne opće bolnice na području jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba, umjesto dosadašnjeg modela prema kojem je osnivač opće bolnice bila županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grad Zagreb.
Drugim riječima sve bolnice osim specijalnih, prenošenjem osnivačkih prava na državu, postaju državne.
Ono što je bitno za Ogulin je činjenica da će svaka županija imati samo jednu opću bolnicu što znači da će se provesti objedinjavanje bolnica. Pojednostavljeno to bi značilo da će doći do spajanja karlovačke i ogulinske bolnice u jednu, koja će postati državna. To spajanje se u zakonu naziva funkcionalna integracija, a što to praktično, konkretno znači, vjerojatno ćemo saznati uskoro.

Poznato je da se u cilju zakonitog, namjenskog i svrhovitog korištenja financijskih sredstava, prijedlogom zakona uvode odredbe o pravima, obvezama i odgovornostima ravnatelja i upravnog vijeća u vezi s financijskim poslovanjem u zdravstvenoj ustanovi. Također se propisuju dodatni uvjeti koje moraju ispunjavati ravnatelj zdravstvene ustanove i njegov zamjenik, na način da moraju imati završenu dodatnu edukaciju iz područja upravljanja u zdravstvu, kao dodatne kompetencije koje će unaprijediti upravljanje zdravstvenom ustanovom.

Županija se pokazala kao loš gazda. Ni država nije bolja

S obzirom na dosadašnje, višegodišnje poslovanje ogulinske bolnice s ogromnim minusima, pod upravljanjem Karlovačke županije, prvo što pomislimo je da gore od toga ne može biti. No, kako se država do sada u mnogo slučajeva isto pokazala kao izuzetno loš upravljač, te uz bojazan da će se prilikom izbora uprave i dalje voditi stranačkom politikom podobnosti, a ne sposobnosti, mjesta optimizmu baš i nema.
Druga negativna stvar ovih izmjena je opravdano očekivanje da se građanima, koji su izdvajanjima iz svojih plaća i plaća svojih roditelja sagradili bolnicu, jedan takav oblik “otimanja naše bolnice” nikako neće svidjeti.

Ostajemo i bez ogulinskog Doma zdravlja

Jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno županije i Grad Zagreb i nadalje, prema prijedlogu novog zakona, ostaju osnivači doma zdravlja, zavoda za hitnu medicinu i zavoda za javno zdravstvo. Predloženim zakonom se određuje da se na području jedinice područne (regionalne) samouprave(županija) i Grada Zagreba osniva jedan dom zdravlja. Zbog specifičnosti pružanja zdravstvene zaštite na pojedinim područjima te na otocima može se osnovati podružnica doma zdravlja.

To jednostavno znači da je za područje naše županije organizacijski predviđen samo jedan dom zdravlja od šest, koliko ih je sada: u Karlovcu, Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju i Vojniću. Koji od njih će ostati dom zdravlja nije teško pogoditi. Ostalima, kao utješna nagrada, ostaje eventualna mogućnost da postanu samo ispostave tog jednog doma zdravlja.

Sanitetski prijevoz prelazi pod Hitnu pomoć

Još jedna od bitnijih izmjena koje se odnose na domove zdravlja je i to što se djelatnost sanitetskog prijevoza iz djelatnosti domova zdravlja pripaja i postaje dio zavoda za hitnu medicinu. Zakonodavac se opravdava da budući se radi o ustanovama čiji je osnivač županija, status radnika se ne mijenja već se mijenja samo poslodavac, prostor ostaje isti, a racionalizira se korištenje vozila i opreme.

Da li se je zakonodavac na neki način konzultirao sa upravama bolnica i domova zdravlja, te kakvi su stavovi ravnatelja ogulinske bolnice i ravnateljice Doma zdravlja pokušat ćemo saznati u sljedećim danima. Županija Karlovačka već se izjasnila sa podrškom ministru zdravstva u provođenju ovih izmjena.

Cijeli prijedlog izmjena zakona preuzmite na POVEZNICI