Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rishi Sunak bit će novi britanski premijer

Rishi Sunak postat će u ponedjeljak novi britanski premijer jer su se drugi kandidati povukli iz utrke za predsjednika Konzervativne stranke i tako mu prepustili mu zadaću vođenja duboko podijeljene zemlje u gospodarskoj krizi.

Kralj Charles zatražit će od Sunaka, jednog od najbogatijih političara u Westminsteru, da formira novu vladu nakon odlaska Liz Truss, koja je na dužnosti bila samo 44 dana.

On je porazio centrističku političarku Penny Mordaunt, koja nije dobila dovoljnu potporu zastupnika, a njegov suparnik, bivši premijer Boris Johnson, povukao se iz utrke kazavši da više ne bi mogao ujediniti stranku.

Sunak (42), bivši ministar financija, postat će treći britanski premijer u manje od dva mjeseca, sa zadaćom da obnovi stabilnost zemlje koju već godinama potresaju politička i gospodarska previranja.

Multimilijunaš, bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa, bit će prvi britanski premijer indijskog podrijetla.

Njegova supruga Akshata Murthy kći je indijskog milijardera N. R. Narayana Murthyja, osnivača tehnološkog diva Infosys. (M.Š./Hina/HRT)