Aktualno OG sada Ogulin

Zlata Kurelac: “Ne bi trebalo doći do smanjenja usluga, ni otpuštanja radnika”

Ministarstvo zdravstva u zakonskim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, upućenima u javnu raspravu, predlaže neke bitne promjenu u odnosu na dosad. Tako je za područje naše županije organizacijski predviđen samo jedan dom zdravlja, od šest koliko ih je sada.

U želji da dobijemo konkretnije informacije, poslali smo upit ravnateljici ogulinskom Doma Zdravlja Zlati Kurelac, s molbom da nam odgovori jesu li već od strane nadležnih dobili službene informacije i što će to konkretno značiti za ogulinski Dom zdravlja, odnosno za pacijente. Zanimalo nas je i hoće li  Ogulin biti ispostava Doma zdravlja Karlovac, što će biti s uslugama koje se sada nude, predviđa li se njihovo ukidanje i znači li to obvezu odlaska u Karlovac, primjerice zubaru, pedijatru ili ginekologu. Jedno od pitanja bilo je hoće li doći do smanjenja broja zaposlenih, te na koncu  tko će voditi ogulinski Dom zdravlja, odnosno kako će biti organiziran rad.

Odgovor nam je stigao vrlo brzo, a ravnateljica Zlata Kurelac u njemu je navela:

“Vezano uz Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predviđen je jedan dom zdravlja, a zbog specifičnosti pružanja zdravstvene zaštite na pojedinim područjima te na otocima može se osnovati podružnica doma zdravlja. U ovom trenutku nije poznato hoće li ogulinski Dom zdravlja biti podružnica jedinstvenog Doma zdravlja. Što se tiče usluga koje Dom zdravlja Ogulin nudi, prema trenutno raspoloživim informacijama, ne bi trebalo doći do njihovog smanjenja te pacijenti neće morati putovati u Karlovac. Također, prema informacijama koje imamo iz Karlovačke županije, neće biti otpuštanja radnika te sukladno tome neće ni doći do smanjenja njihova broja. Vezano uz pitanje tko će voditi ogulinski Dom zdravlja, u ovom trenutku ne raspolažemo takvom informacijom”.