Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada odobrila uplovljavanje američkoga ratnog nuklearnog broda

Vlada je na današnjoj sjednici dala odobrenje za uplovljavanje američkoga ratnog nuklearnog broda USS “George H. W. Bush” (CVN 77) u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u luci Split u studenome.

Riječ je o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom, ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade, rekao je ministar obrane Mario Banožić obrazlažući odluku.

Odredbama Pomorskog zakonika propisano je, naime, da se stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci, a to odobrenje daje Vlada RH uz prethodno mišljenje tijela državne uprave nadležnog za nuklearnu sigurnost, ministarstva nadležnog za poslove obrane i ministarstva nadležnog za pomorstvo.

U drugo saborsko čitanje Vlada je sa sjednice poslala konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje koji se drugim zakonima, među inim, usklađuje sa Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, u dijelu uvjeta za izbor ravnatelja Agencije. Propisuju se tako uvjeti da kandidat mora imati završen najmanje diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te najmanje deset godina radnog iskustva u obrazovanju ili znanstvenoj djelatnosti u području odgoja i obrazovanja.

Na kraju sjednice premijer Andrej Plenković u ime Vlade čestitao je čelniku vojvođanskih Hrvata, Tomislavu Žigmanovu koji će u novoj srbijanskoj vladi voditi resor ljudskih i manjinskih prava. (HRT/Hina)