Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Gong: HEP je prvak u netransparentnom oglašavanju u medijima

Milijuni iz proračuna i državnih tvrtki slijevaju se u birane medije za što ne postoje kriteriji ni transparentnost, ističe se u istraživanu Gonga koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, a u kojem je kao prvak u netransparentnom trošenju državnog novca za oglašavanje naveden HEP.“Državni HEP preko brzorastuće Real grupe, vodeće marketinške agencije, plasira po 20 milijuna kuna godišnje, a novinski nakladnici Styria i Hanza media od HEP-a dobiju i do četiri milijuna kuna. Analiza tekstova o HEP-u u Jutarnjem i Večernjem listu pokazuje da nakon serije državnih oglasa izostaje bilo kakvo propitivanje njihovog rada”, ističe se u uvodu istraživanja koje potpisuju autori Saša Paparella, izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet i nagrađena novinarka Melisa Skender.

Favoriziranje pojedinih medija i dodjela državnog novca bez pravila može pogodovati cenzuri u redakcijama, objašnjavaju u Gongu pozivajući se na zaključke iz svojih prethodnih istraživanja. Naglašavaju i da je do potpunih podataka nemoguće doći te da u Hrvatskoj nisu određeni ni osnovni kriteriji podjele javnog novca medijima.

Prema rezultatima istraživanja o oglašavanju države i tvrtki u državnom vlasništvu u medijima od 2017. do polovice 2021. iz državnog proračuna je za oglase na Novoj TV plaćeno 18,2 milijuna kuna, RTL je dobio 15,3 milijuna kuna, Večernji list 10,5 milijuna, a Hanza media 10,1 milijuna kuna.

“Riječ je o tek dijelu uplata na račun medija, dok je stvarni iznos uplata koje medijima stižu iz javnih tvrtki i tvrtki koje kontrolira država netransparentan i ti podaci se nigdje ne objavljuju. Podaci o troškovima za oglašavanja državnih tvrtki nisu dostupni u bazi podataka državne riznice”, navedeno je u Gongovom istraživanju. Cijeli članak donosi N1.