Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Imamo rekordno, najgore siromaštvo osoba starijih od 65 godina”

Stopa rizika od siromaštva starijih osoba lani je iznosila 32,4 posto. Stariji samci su najugroženiji, 55,3 posto ih živi u riziku od siromaštva. Usprkos tome što se stalno govori o povećanju mirovina, a i propisi se mijenjaju svakih nekoliko godina, hrvatski su umirovljenici siromašni.
Većina može samo sanjati da im mirovina bude veća od linije siromaštva rekao je glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević za Mirovina.hr.
“Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da imamo rekordno, najgore siromaštvo osoba starijih od 65 godina. Stopa rizika od siromaštva iznosi 32,4 posto za 2021. godinu, a 2020. je iznosila 31 posto. Još je gore za samce iznad 65 godina, s 52 posto iz 2020. je stopa narasla na 55,3 posto. Više nego svaki drugi stariji od 65 godina koji živi u samačkom kućanstvu je u riziku od siromaštva, praktički živi kao siromah”, rekao je Knežević i dodao kako se radi uglavnom o ženama.

Režije su poskupjele kao i hrana te lijekovi, a mirovina im nije dovoljna da pokriju sve troškove. Smatraju da ih je država novim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje stupaju na snagu od 1. siječnja, zaboravila.

Knežević ističe kako su samci stariji od 65 godina definitivno najugroženija skupina stanovništva. Prema procjenama Sindikata, linija siromaštva bi se ove godine trebala kretati oko 3.200 kuna. Prosječna je mirovina, pak, za rujan iznosila 2.868,48 kuna s međunarodnim ugovorima, odnosno 3.233,61 kunu bez njih.

“Linija siromaštva od 3.200 kuna je naša procjena, jer govorimo o 2021. godini, zato što podacima DZS-a, dok ih oni obrade, a često jako puno kasne, uvijek govorimo o onome što se dogodilo. A dogodilo se da linija siromaštva za samca za 2021. iznosi 3.038 kuna. Mi smo u 2022., u kojoj se dogodila tolika inflacija i porast cijena, da je naša procjena da je barem 3.200 kuna realna trenutna linija siromaštva”, rekao je Igor Knežević. (N1)