Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Napadač na supruga Nancy Pelosi odgovarat će za pokušaj ubojstva

Muškarca koji je upao u dom predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi i čekićem ozlijedio njezina supruga vičući “Gdje je Nancy?” očekuju optužbe za pokušaj ubojstva i niz drugih teških kaznenih djela.
Policija je isprva odbila otkriti motiv napada u petak u San Franciscu na Paula Pelosija (82) koji je, prema tvrdnjama ureda njegove supruge, operiran zbog prijeloma lubanje i ozljeda desne ruke i šake, iako liječnici očekuju potpuni oporavak.

Incident je potaknuo strahove o političkom nasilju manje od dva tjedna uoči izbora koji će odlučiti o kontroli nad Zastupničkim domom i Senatom, a koji dolaze usred najžešće i najpolariziranije političke klime u SAD-u posljednjih desetljeća.

Demokratkinja Pelosi, koja je druga u ustavnoj liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a, u vrijeme napada bila je u Washingtonu.

Odletjela je u San Francisco kako bi bila sa suprugom. Tri SUV-a tamne boje za koje se vjeruje da pripadaju posebnoj sigurnosnoj jedinici bila su parkirana u nedjelju s patrolnim automobilom gradske policije ispred opće bolnice Zuckerberg San Francisco, gdje je primljen Paul Pelosi.

Paul Pelosi Jr., sin para, također je bio u bolnici. Na pitanje novinara o svom ocu, odgovorio je: “Za sada je dobro”.

Predsjednik Joe Biden novinarima je u nedjelju rekao da je Pelosin suprug “puno bolje” i da je napad izgleda bio “namijenjen Nancy”.

Policija je identificirala muškarca uhićenog na mjestu događaja kao Davida DePapea (42). I on je prevezen u bolnicu u San Franciscu, prenosi Reuters.

Internetska šerifova evidencija pokazala je da je pritvoren zbog sumnje za pokušaj ubojstva, napad smrtonosnim oružjem, zlostavljanje starijih osoba, prebijanje, provalu i nekoliko drugih kaznenih djela. Optužnica će biti podignuta u ponedjeljak, a njegovo izvođenje pred sud očekuje se u utorak, izvijestio je ured okružnog tužitelja San Francisca.

Šef policije San Francisca William Scott rekao je u petak navečer da policijski detektivi, uz pomoć agenata FBI-a, tek trebaju utvrditi što je potaknulo upad u dom, ali je rekao: “Znamo da ovo nije bio slučajni čin”. (M.M./Hina/HRT)