Aktualno OG sada Ogulin

ŽUC Karlovac – Ilegalni priključci su u postupku saniranja i zatvaranja

Već smo prije dvadesetak dana pisali o Rješenju Državnog inspektorata, Područnog ureda Zagreb, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije od dana 21. travnja 2022. kojim  je ŽUC-u Karlovac naređeno da na lokaciji u Ogulinu sanira oborinsku odvodnju na način da zatvori ilegalne ispuste sanitarne kanalizacije u sustav oborinske odvodnje.

Rok za ovu sanaciju bio je 02. lipnja, pa nas je zanimalo kako je to izvršeno. Stoga smo početkom rujna poslali upit ŽUC-u. Kako odgovor dugo nije stizao, u međuvremenu smo uputili upit i Državnom inspektoratu i njihov odgovor objavili u članku “Odgoda sanacije neleganih ispusta kanalizacije u Ogulinu, ne protivi se javnom interesu?

No prije par dana, napokon nam je, (uz ispriku da su prije, greškom, odgovor poslali na krivu adresu) stigao i odgovor iz ŽUC-a pa prenosimo i njihovo objašnjenje u kojem navode:

u roku koji je Županijska uprava za ceste, po nalogu Državnog inspektorata, Područnog ureda Zagreb, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije odredila i pozvala domaćinstva, građane i pravne osobe koje imaju ilegalne priključke i ispuštaju sanitarnu, otpadnu i oborinsku vodu u sustav oborinske odvodnje Županijskih cesta, a što je utvrđeno nakon inicijative i izrade snimke od strane Grada Ogulina, isti su se unutar 30 dana javili podnescima.

U svojim podnescima navode da će zatvoriti i propisano sanirati ispuste, no međutim zatražili su od Županijske uprave za ceste produljenje roka.

Nastavno na njihovo traženje, Županijska uprava za ceste podnijela je Državnom inspektoratu, Područnom uredu Zagreb, Službi za nadzor zaštite okoliša i vodopravnoj inspekciji zahtjev, sukladno članku 140. Zakona o općem upravnom postupku, za produljenje roka za izvršenje rješenja. Do dana pisanja ovog očitovanja nismo zaprimili odgovor na podneseni zahtjev.

U međuvremenu su djelatnici Županijske uprave za ceste izvršili očevid na terenu kako bi utvrdili u kojoj fazi su aktivnosti na zatvaranju ilegalnih ispusta.

Oni za koje je utvrđeno temeljem snimke grada Ogulina da imaju ilegalni priključak u postupku su saniranja i zatvaranja ilegalnih priključaka. S obzirom da oni kojima je upućena obavijest poduzimaju tražene radnje, Županijska uprava za ceste protiv istih nije pokretala zakonom propisane postupke.

Želimo napomenuti da na jednoj od adresi nitko ne stanuje te imamo problem sa dostavom obavijesti.

Dakle, iz svega zaključujemo da su ilegalni priključci u fazi saniranja uz nešto produženi rok izvršenja, a kako su se svi vlasnici ilegalnih priključaka, iz Rješenja, javili ŽUC-u, protiv njih nisu pokretani postupci.