Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Lista hrvatskih gradova s najzagađenijim zrakom

Mjerne postaje u nekoliko gradova zabilježile su onečišćen zrak.
Zagrebačke mjerne postaje bilježe loš zrak u gradu.

“Zadnjih nekoliko dana zbog ovakvih vremenskih uvjeta imamo da nam se sav zrak zadržava pri dnu i da zato imamo povišene koncentracije lebdećih čestica”, istaknuo je Marko Marić iz Štampara.

“Imamo visok tlak zraka, u ovom trenutku nema ni vjetra, nema ciklona, nema provjetravanja, nema prolaska fronti”, tvrdi meteorolog Darijo Brzoja.

Mjerna postaja u zagrebačkim Dugavama izmjerila je 30 mikrograma po metru kubnom. Dopuštena godišnja razina je 25.

“Pogotovo kad je pritisak ili po noći kad puštaju plinove iz smetlišta”. “Jakuševac jakom jako oštećuje zrak”. “Zatvaramo prozore što drugo”. “Teško je ovako s djetetom izaći van i navečer nas zna probuditi taj smrad, baš jako smrdi”.

To su tek neki od komentara građana. A nekima zagađenje utječe i na zdravlje.

“Suprug je na kisiku otkad smo ovdje došli, a ja sam operirala i debelo crijevo što nitko u mojoj obitelji nije”, uvjerava Vesna Treščec iz Dugava.

U Puli, Zagrebu, Kutini, Slavonskom Brodu, Kopačkom ritu i u Koprivnici, bilo je najviše PM 2 i pol lebdećih čestica koje su najsitnije i prodiru duboko u pluća. Za plućne bolesnike opasne, a ni za zdrave nisu najzdravije.

“Ne osjećam nikakvu promjenu u zraku, tu ili negdje drugdje, čini mi se da je zrak u redu”, tvrdi Damir Kovačić iz Koprivnice.

“Idem večeras za Munchen, Tu je bolji zrak, tamo se radi od jutra do večeri, kod nas imate radno vrijeme i sve, pa, možete udahnut”, zaključio je Vladimir Ferčik iz Koprivnice.

Ipak, nije disanje punim plućima za one osjetljivije. Barem dok se ne digne gusta magla, prenosi Dnevnik.hr. (N1)