Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sj. Koreja ispalila baraž projektila, jedan prešao morsku granicu s J. Korejom, Seul brzo uzvratio

‘Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerirati takvu provokaciju Sjeverne Koreje‘, kažu iz Seula

U srijedu ujutro Sjeverna Koreja ispalila je najmanje 10 projektila sa zapadne i istočne obale svoje zemlje, od kojih je jedan sletio na udaljenosti manjoj od 60 km od obale Južne Koreje, poručile su Oružane snage Južne Koreje. Taj je projektil ujedno i prešao morsku granicu dvije države, prvi put u gotovo 70 godina, tvrdi Seul.

Kako tvrde iz Seula, prvo su lansirana tri balistička projektila kratkog dometa s istočne obale Sjeverne Koreje, zbog čega je dignuta uzbuna na jednom otoku u Južnoj Koreji.

  • Ovakvo lansiranje vrlo je neuobičajeno, ali i neprihvatljivo budući da je projektil pao najbliže teritorijalnim vodama Južne Koreje od kada je došlo do podjele poluotoka, rekao je šef Združenog stožera Oružanih snaga Južne Koreje Kang Shin-chul.
    Prema Južnoj Koreji, jedan je projektil sletio 26 km južno od Sjeverne demarkacijske linije, jedan 57 km od južnokorejskog grada Sokcho na istočnoj obali, a jedan 167 km od Ullelunga.
  • Vojska Republike Koreje nikada ne može i neće tolerirati takvu provokaciju Sjeverne Koreje. Južna Koreja i SAD blisko će koordinirati, reagirati striktno i čvrsto, poručili su iz Oružanih snaga Južne Koreje,.

Ubrzo potom Južna Koreja je uzvratila s tri precizna projektila zrak-zemlja koji su sletjeli u vode sjeverno od međukorejske pomorske granice, objavila je vojska. (I.Z. Jutarnji.hr)