Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Podolnjak o izbornim jedinicama: “Niz proteklih izbora bio je neustavan”

O tome kako će izgledati nove izborne jedinice, kada će se mijenjati i hoće li se o tome postići širi društveni konsenzus jutros se raspravljalo u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”. Radi se o temi koja je postala aktualna nakon što je novi popis stanovništva još jednom pokazao velik nesrazmjer u broju stanovnika, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao da bi Sabor trebao urediti pitanje jedinica.Ustavni stručnjak Robert Podolnjak podsjetio je na izvješće Ustavnog suda o nejednakoj težini glasa u jedinicima još iz 2010. godine. Rekao je da smo sada došli u situaciju da su i nakon nedavnog popisa stanovništva svi postali svjesni činjenice da imamo vrlo visoke razlike između broja birača u pojedinim izbornim jedinicama.

Podolnjak je također rekao da je i niz proteklih parlametarnih izbora bio neustavan zbog kršenja jednakog biračkog prava, a posebno oni 2020. godine.

– Činjenica je da neke stranke ne bi bile zastupljene, neki drugi zastupnici bi bili izabrani po izbornim jedinicama, i činjenica je da niti Vlada koja je formirana tada, 2020. godine, ne bi mogla biti formirana glasovanjem onih zastupnika koji su tad tu Vladu potvrdili, rekao je Podolnjak.
Politički analitičar Ivan Rimac rekao je da je sada pravo vrijeme za izmjenu izbornog zakona, ističući kako je običaj u političkoj praksi da se to ne čini u zadnjoj godini uoči izbora.

Ako se održe redovni izbori 2024. godine, sada je vrijeme da se to raspravi i u narednih nekoliko mjeseci donese prava strategija kako mijenjati izborni zakon, rekao je Rimac.

Da je sad dobar trenutak za to smatra i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić, koja je rekla da imamo nejednako biračko pravo još od 2000. godine.

– Činjenica je da je zanimljiv tajming, rekla je Mamić, dodajući da sada prvi put o tome imamo glas iz Ustavnog suda, koji je, kako je rekla, prošle izbore proglasio ustavnima iako su po ovom kriteriju evidentno neustavni.(hrt)